HERCEPTIN®-o nouă speranţă pentru femeile cu cancer mamar HER-2

on . . Accesări: 4333

Aproximativ un milion de femei de pe glob sunt diagnosticate anual cu cancer mamar, dintre care circa 25% au tumoră HER-2 pozitivă. Rezultatele a două studii mari, NCCTG şi NSABP, privind eficacitatea terapiei asociate cu Herceptin (trastuzumab) faţă de tratamentul adjuvant chimioterapic standard, la bolnavele operate cu cancer mamar, sunt impresionante.

Concluziile finale a celor două studii comparative, apărute ieri pe paginile jurnalului The New England Journal of Medicine sugerează că tratamentul asociat cu Herceptin este mult superioară tratamentului standard, reducând la jumătate rata de recurenţă a cancerului.
  „Herceptin va schimba radical tratamentul cancerului de sân” spune dr.Edith Perez, conducătoarea programului NSABP (National Surgical Adjuvant Breast and Bowel Project), co-directoarea Clinicii Mamare Multidisciplinare din Jacksonville (parte a Clinicii Mayo), „rezultatele noastre au întrecut toate aşteptările”, a mai adăugat dânsa.
  În total au putut fi monitorizate 3.351 de paciente (cu cancer mamar HER-2 operat), dintre cele 2.043 de bolnave care au participat la studiul NSABP şi alte 1.633 incluse în studiul NCCTG (North Central Cancer Treatment Group). S-a înregistrat recurenţa cancerului la 261 de bolnave din grupul de control (1.679 de paciente care au primit doar chimioterapie adjuvantă standard) în timp ce în rândul celora care au primit şi Herceptin s-a observat recurenţă la doar 133 de femei. L a trei ani 90,4% dintre femeile care au fost tratate cu Herceptin erau fără boală versus 81,5% dintre femeile care nu au primit trastuzumab.

Posta Medicala - stiri din sanatate, articole scrise de medici si informatii medicale pentru sanatatea ta!