Proiect de lege privind cardul european şi cardul naţional de asigurări sociale de sănătate

on . . Accesări: 5070

În contextul aderării României la Uniunea Europeană, legislaţia actuală trebuie armonizată cu legislaţia comunitară. Unul din principiile fundamentale care stă la baza Uniunii Europene este şi acela privind libera circulaţie a persoanelor.

Capitolul I

Dispoziţii generale

Art.1
  Prezenta lege stabileşte principiile, cadrul general şi procedurile privind elaborarea, implementarea şi distribuirea în România a cardului european şi a cardului naţional de asigurări sociale de sănătate, precum şi responsabilităţile instituţiilor publice implicate în acest proces.

Art. 2  În înţelesul prezentei legi, termenii de mai jos au următoarele semnificaţii:   
card european de asigurări sociale de sănătate, denumit în continuare card european– documentul care conferă titularului asigurat, dreptul la prestaţii medicale necesare în cadrul unei şederi temporare într-un stat membru al Uniunii Europene;
card naţional de asigurări sociale de sănătate, denumit în continuare card naţional– documentul care dovedeşte că titularului acestuia este asigurat în sistemul de asigurări sociale de sănătate din România;
case de asigurări de sănătate – casele de asigurări de sănătate judeţene şi a municipiului Bucureşti,;
asigurat – persoan
a a
sigurată conform legislaţiei în vigoare în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate din România;
şedere temporară – deplasarea unei persoane într-unul din statele membre ale Uniunii Europene pentru motive turistice, profesionale, familiale sau pentru studii, pentru o perioadă  de timp necesară deplasării dar nu mai mult de şase luni

Capitolul II

Cardul european de asigurări sociale de sănătate

Art. 3 Cardul european conţine următorul set obligatoriu de informaţii vizibile:
numele şi prenumele asiguratului;
codul numeric personal al asiguratului;
data naşterii asiguratului;
data expirării cardului;
codul Organizaţiei Internaţionale pentru Standardizare pentru statul membru emitent al cardului;
numărul de identificare şi acronimul casei de asigurări de sănătate care emite cardul;
numărul cardului.

Art. 4(1)  Cardul european  se eliberează pe cheltuial
a asiguratului, de către casa de asigurări de sănătate la care acesta este asigurat.
         (2)  Emiterea cardului european  nu poate fi refuzată de casa de asigurări de sănătate decât în situaţia în care asiguratul nu face dovada plăţii la zi a contribuţiei de asigurări sociale de sănătate.
        (3)   Emiterea cardului european se face numai prin intermediul sistemului informatic unic naţional care gestionează aplicarea regulamentelor Uniunii Europene privind drepturile asiguraţilor aflaţi în şedere temporară într-un stat membru al Uniunii Europene.
          (4) Asiguratul care solicită înlocuirea cardului european în interiorul perioadei de valabilitate va putea beneficia, contra cost, de un alt card a cărui perioadă de valabilitate nu va putea depăşi perioada de valabilitate a cardului iniţial.
        (5)  Datele solicitate de casele de asigurări de sănătate, emitente ale cardului european precum şi alte instituţii care manipulează aceste informaţii, se supun legislaţiei referitoare la prelucrarea datelor cu caracter personal.

Art.  5  Cardul european se eliberează numai în situaţia deplasării asiguratului pentru şedere temporară într-un stat membru  al  Uniunii Europene.

Art. 6   Perioada de valabilitate a cardului european este stabilită astfel încât să acopere perioada de timp necesară şederii temporare dar nu poate depăşi şase luni de la data emiterii.

Art. 7(1)    Cardul european poate fi utilizat numai pe teritoriul statelor membre ale Uniunii Europene.
         (2)    Cardul european nu produce efecte pe teritoriul României şi nu creează nici o obligaţie pentru furnizorii de servicii medicale din România.
        
Art. 8(1)     Furnizorii de servicii medicale aflaţi în relaţii contractuale cu casele de asigurări de sănătate au obligaţia de
a acorda a
sistenţa medicală necesară titularilor cardului european emis de unul din statele membre ale Uniunii Europene, în perioada de valabilitate a cardului şi în aceleaşi condiţii ca pentru persoanele asigurate în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate din România, urmând a evidenţia şi raporta distinct caselor de asigurări sociale de sănătate serviciile medicale acordate pentru această categorie de persoane.
         (2)        Casele de asigurări de sănătate au obligaţia de a recunoaşte cardurile emise de statele membre ale Uniunii Europene.

Art. 9(1) Cardul european conferă dreptul pentru asigurat de a beneficia de asistenţa medicală necesară în cursul unei şederi temporare într-un stat membru al Uniunii Europene.
          (2)     Cheltuielile ocazionate de asistenţa medicală prevăzută l
a a
lin. (1) vor fi rambursate de casa de asigurări de sănătate emitentă a cardului, prin Casa Naţională de Asigurări de Sănătate.
          (3)      Asistenţa medicală prevăzută l
a a
lin. (1) nu trebuie să depăşească ceea ce este necesar din punct de vedere medical în timpul şederii temporare.
            (4)     Persoanele asigurate în unul din statele membre ale Uniunii Europene posesoare ale unui card european de asigurări sociale de sănătate vor fi tratate în România în acelaşi mod cu asiguraţii români..
          (5)     În bugetul Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate vor fi alocate sume distincte pentru operaţiunile de rambursare prevăzute l
a a
lin. (2)

Art. 10    Cardul european se emite individual pentru fiecare asigurat care îl solicită.    

Art. 11  Cardul european nu acoperă situaţia în care asiguratul se deplasează într-un stat membru al Uniunii Europene în vederea beneficierii de tratament medical.
           
Art. 12   Caracteristicile tehnice ale cardului european precum şi modalităţile de elaborare şi implementare ale acestuia se aprobă prin ordin al Preşedintelui Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate.


Capitolul III
  

Cardul naţional de asigurări sociale de sănătate



Art. 13 (1) Cardul naţional de asigurări sociale de sănătate este un card electronic, distinct de cardul european de asigurări de sănătate.
             (2) De pe cardul naţional vor putea fi accesate următoarele informaţii minime:
    a) datele de identitate şi codul numeric personal;
    b) dovad
a achitării contribuţiei pentru asigurările sociale de sănătate;
    c) înregistrarea numărului de solicitări de servicii medicale, prin codul furnizorului;
    d) diagnostice medicale cu risc vital;
    e) consimţământul referitor la donarea de ţesuturi şi organe;
    f) grupa sanguină şi Rh.
data expirării cardului;
codul Organizaţiei Internaţionale pentru Standardizare pentru statul membru emitent al cardului;
numărul de identificare şi acronimul casei de asigurări de sănătate care emite cardul;
numărul cardului.

Art. 14 (1)   Cardul naţional se eliberează de casa de asigurări de sănătate unde figurează c
a a
sigurat titularul cardului.
               (2) Cheltuielile necesare pentru eliberarea cardului naţional sunt suportate de casa de asigurări de sănătate emitentă.
 
Art. 15  Cardul naţional se eliberează numai prin sistemul informatic unic integrat al asigurărilor sociale de sănătate.

Art. 16  Cardul naţional poate fi utilizat numai pe teritoriul României.

Ar. 17  Furnizorii de servicii medicale, medicamente şi dispozitive medicale aflaţi în relaţii contractuale cu casele de asigurări de sănătate au obligaţia de
a acorda a
sistenţa medicală titularilor de card naţional în condiţiile prevăzute de contractul cadru şi de normele metodologice de aplicare ale acestuia.

Art. 18  Cardul naţional se emite individual pentru fiecare asigurat.

Art. 19 Caracteristice tehnice ale cardului naţional precum şi modalităţile de elaborare şi implementare ale acestuia se aprobă prin ordin al preşedintelui Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate.

Art. 20  În bugetul Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, vor fi alocate sume distincte pentru cardul naţional astfel încât acesta să poată fi implementat până la sfârşitul anului 2006.


Capitolul IV

Dispoziţii finale

Art.  21  Prevederile  art. 3 – 12  intră în vigoare la 1 ianuarie 2007.


EXPUNERE DE MOTIVE


În contextul aderării României la Uniunea Europeană, legislaţi
a actuală trebuie armonizată cu legislaţia comunitară. Unul din principiile fundamentale care stă la baza Uniunii Europene este şi acela privind libera circulaţie a persoanelor.
  În cadrul aplicării acestui principiu, legislaţia comunitară, respectiv Deciziile Comisiei administrative pentru securitatea socială a lucrătorilor migranţi nr. 189/2003, 190/2003 şi 191/2003  prevăd că toate persoanele care sunt asigurate în cadrul unui sistem de asigurări sociale de sănătate a unui stat membru şi care pleacă într-o şedere temporară într-un alt stat membru din motive turistice, profesionale sau pentru studii pot utiliza cardul european de asigurare de boală. Acest card înlocuieşte formularele E111, E110, E128 şi E119 prevăzute de Regulamentul nr.1408/71 privind aplicarea sistemelor de securitate socială salariaţilor, lucrătorilor independenţi şi membrilor familiilor acestora care se deplasează în spaţiul comunitar.
  Cardul european de asigurări de sănătate este un document care stabileşte calitatea de asigurat a persoanei care îl posedă şi durata drepturilor care îi sunt deschise. Cardul este individual, fiecare membru de familie trebuind să aibă propriul card. Acest document este destinat prestatorilor de îngrijiri de sănătate dintr-un alt stat membru decât cel în care titularul cardului îşi are domiciliul permanent.
  Toţi titularii cardului european vor putea beneficia de prestaţiile în natură care se dovedesc a fi necesare, ţinând seama de natura îngrijirilor şi de durata prevăzută a şederii. Prestaţiile vor putea fi acordate pentru orice tratament care îl va scuti pe asigurat de întoarcere
a a
casă, ceea ce îi va permite să-şi încheie şederea temporară în condiţii sigure din punct de vedere medical. Pacientul titular al cardului european va fi tratat în acelaşi mod ca un pacient asigurat în statul membru al furnizorului de servicii medicale care acordă prestaţia. Cardul european de asigurat nu acoperă situaţia în care o persoană pleacă într-un alt stat decât statul de afiliere în vederea beneficierii de un tratament medical. Cardurile nu vor conţine informaţii despre starea de sănătate a deţinătorului. Cardul  va conţine elemente distinctive şi un set obligatoriu de informaţii vizibile pentru a putea fi uşor de recunoscut şi folosit.
  Spre deosebire de cardul european, cardul naţional de asigurări sociale de sănătate va fi instrumentul prin care se va dovedi calitatea de asigurat pe teritoriul României. Acesta este distinct de cardul european şi va înlocui carnetul de asigurat precum şi celelalte documente justificative care se folosesc în prezent pentru dovedirea calităţii de asigurat în România.
Cardul naţional va fi eliberat numai prin intermediul sistemului informatic unic integrat al asigurărilor sociale de sănătate. De pe cardul naţional vor putea fi accesate următoarele informaţii: datele de identitate şi codul numeric personal, dovad
a a
chitării contribuţiei pentru asigurările sociale de sănătate, înregistrarea numărului de solicitări de servicii medicale, prin codul furnizorului,  diagnostice medicale cu risc vital, consimţământul referitor la donarea de ţesuturi şi organe, grupa sanguină şi Rh, data expirării cardului, codul Organizaţiei Internaţionale pentru Standardizare pentru statul membru emitent al cardului, numărul de identificare şi acronimul casei de asigurări de sănătate care emite cardul, numărul cardului.
           
Faţă de cele menţionate, supunem Parlamentului spre adoptare proiectul Legii privind cardul european şi cardul naţional de asigurări sociale de sănătate, în redactare
a a
lăturată.

MINISTRUL SANATATII
EUGEN NICOLAESCU


AVIZÃM FAVORABIL

MINISTRUL JUSTIÞIEI                                                    MINISTRUL FINANÞELOR PUBLICE 

Monica Luisa MACOVEI                                                       Sebastian VL
ÃDESCU       

MINISTRUL SÃNÃTÃÞII
Gheorghe Eugen NICOLÃESCU                                                            
               

PREªEDINTELE CASEI NAÞIONALE                                            
 DE ASIGURÃRI DE SÃNÃTATE
                                                                   
Cristian VLÃDESCU


MINISTRUL INTEGRÃRII

Anca Daniela BOAGIU

Posta Medicala - stiri din sanatate, articole scrise de medici si informatii medicale pentru sanatatea ta!