Ioan Cristina (PNL): Pachetul de bază din sănătate va oferi drepturi reale pacienţilor

on . . Accesări: 1275

serviciimedicalePachetul de legi în domeniul sănătăţii va conferi pacienţilor "drepturi reale", afirmă senatorul liberal Ioan Cristina, preşedintele PNL Arad.


"Până acum, pacientul avea drepturi doar pe hârtie. În realitate însă, trebuia să scoată bani din buzunar pentru orice. De acum înainte, serviciile din pachetul de bază sunt clare şi garantate.

 

Dacă cetăţeanul ştie la ce servicii are dreptul în mod gratuit, este mai puţin probabil să apeleze la 'alte plăţi'. Vrem să descurajăm această practică din sistem. Până acum, pacientul mergea la spital pentru orice. De acum înainte, pachetul de bază oferă acces mai uşor la tratament prin medicul de familie şi cel ambulatoriu. Concomitent, va creşte finanţarea pentru medicina primară şi pentru ambulatoriul de specialitate, unde se pot furniza aceleaşi servicii ca în spital, dar cu costuri mai mici", a afirmat Cristina.


Conform senatorului liberal, din Pachetul de bază fac parte urgenţele; partea de prevenţie - numărul şi tipul consultaţiilor/ analizelor de evaluare a riscului, urmărirea periodică a persoanelor cu risc de îmbolnăvire; medicina de familie - număr de consultaţii, serviciile care pot fi acordate de această categorie de medici, medicina comunitară; servicii în ambulatoriul de specialitate - consultaţii (numărul şi frecvenţa pe specialităţi), servicii paraclinice (laborator - tipuri de analize), imagistică; servicii de spitalizare - translatare din internarea continuă spre ambulatoriul de specialitate şi internarea de zi.

Cristian Buşoi despre pachetul de bază: Există anumite chestiuni pe text care trebuie clarificate


Potrivit lui Ioan Cristina, în perioada următoare, pachetul de bază în sănătate, de care vor beneficia gratuit, toţi cetăţenii români, asiguraţi şi neasiguraţi, va fi supus dezbaterii publice, urmând să se poarte discuţii cu toţi actorii din sistem, cu asociaţiile de pacienţi, cu mass-media, etc.

Sursa: AGERPRES

 

Citeste si...

Posta Medicala - stiri din sanatate, articole scrise de medici si informatii medicale pentru sanatatea ta!