Premierul Victor Ponta a declarat marţi că în ceea ce priveşte distribuţia cardurilor de sănătate, cea mai pragmatică variantă ar fi prin poştă şi astfel primăriile nu ar fi încărcate cu sarcini pe care nu le pot îndeplini.
"Cred că pe termen mediu şi lung faptul că fiecare cetăţean care apelează la serviciile medicale are un card şi se poate verifica exact când a apelat, cât a cheltuit, va duce la economii importante.
Distribuţia nu poate fi făcută prin medicii de familie, deoarece au spus că nu pot să o facă şi atunci există soluţia de fi repartizate în primul rând prin poştă cu confirmare de primire, ceea ce înseamnă nişte bani, sunt nişte milioane bune, dar important este ca acele carduri să şi ajungă la oameni pentru că dacă le dăm la medicii de familie şi rămân la aceştia nu ne-am atins scopul. Era o idee şi cu primarii, dar primarii au o capacitate administrativă mai ales în comunele mici destul de redusă. Soluţia cea mai sigură este prin poştă cu confirmare de primire. (...) Eu, personal, discutând şi cu domnul Dragnea, cred că varianta pragmatică este de transmite către toată lumea prin poştă, altfel încărcăm primăriile cu nişte sarcini pe care nu toate primăriile le pot îndeplini", a spus Ponta, într-o conferinţă de presă la sediul CNAS.
Cardurile de sănătate ar putea fi distribuite prin poştă sau primării
Premierul a spus că a fost informat în legătură cu producerea a peste 1,1 milioane de carduri, iar Imprimeria Naţională va continua acest proces până se va ajunge la 16 milioane de persoane beneficiare.
"Înţeleg că peste un milion o sută au fost produse şi va continua la Imprimeria Naţională producţia aceasta până se ajunge la numărul total de 16 milioane de persoane beneficiare ale cardului. Am discutat despre modul de distribuţie şi implementarea acestui program care va informatiza tot sistemul, va facilita modul de înregistrare, de decontare şi va reduce foarte mult posibilitatea fraudelor şi posibilitatea diverselor sincope produse de birocraţie şi de lipsa de informaţie. Pot doar să spun că apreciez activitatea de până acum în condiţii dificile", a afirmat Victor Ponta.
Premierul a spus că activitatea CNAS este extrem de utilă şi pragmatică şi a felicitat echipa de conducere a instituţiei pentru lupta de combatere a fraudelor pe care o duce.
"Am vrut să fiu astăzi aici, la sediul Casei Naţionale, pentru a da în primul rând un mesaj de sprijin, pentru echipa de conducere, pentru domnul preşedinte Buşoi, pentru toţi cei care au fost astăzi prezenţi la această întâlnire extrem de utilă şi de pragmatică. Consider activitatea CNAS, instituţia care administrează totuşi cel mai mare buget dintre instituţiile publice şi cel mai important domeniu de activitate, alături de educaţie, consider extrem de importantă şi am vrut să cunosc în mod direct cum merg lucrurile în acest an, care sunt perspectivele pentru 2014. Am discutat despre bugetul actual şi despre construcţia bugetului în anii care urmează în aşa fel încât necesităţile de bază ale sistemului de sănătate să poată fi îndeplinite în condiţii cât mai bune. De asemenea, am încurajat şi îmi doresc foarte mult ca eforturile pe care domnul Buşoi le face şi echipa de conducere de a combate fraudele care au existat şi există, ca în orice alt domeniu, nu ca un fenomen, dar există pentru că e vorba de bani mulţi, e vorba de foarte multe persoane şi atunci inevitabil apar şi probleme, reţete false, reţele de fraudare a banului public, a banului din sănătate", a spus Ponta.
Referindu-se la anunţatele proteste ale medicilor, premierul a spus că are toată dorinţa de dialog şi de a găsi soluţii şi că a fost informat tot timpul de ministrul Eugen Nicolăescu în legătură cu soluţiile discutate.
"Nu doar că mă implic, am toată dorinţa de dialog şi de a găsi toate soluţiile posibile pentru că până la urmă dacă se cer lucruri imposibile nu le va rezolva nimeni. Din câte ştiu şi am fost informat tot timpul de către ministrul Sănătăţii, domnul Nicolăescu, există dialog şi există soluţii discutate împreună şi sunt convins că demersul domnului Astărăstoae nu este politic, ci este profesional şi atunci în mod clar ministrul Sănătăţii, preşedintele CNAS, ministrul de Finanţe sunt în orice moment şi au fost disponibili pentru a identifica toate soluţiile".