Lucian Duta: Interesele celor care fura sunt mai puternice decat Guvernul Romaniei

on . . Accesări: 1686

lucian-duta-razvan-chirita 52163107 MFX rsFostul presedinte al Casei Nationale de Asigurari de Sanatate (CNAS), Lucian Duta, afirma ca interesele murdare din Sanatate, atat ale producatorilor de medicamente cat si ale clanurilor care s-au format in spitale, zadarnicesc orice incercare de reformare a acestui domeniu. De aceea, ministrii Sanatatii sunt atat de des schimbati.

"In Romania interesele mafiei pe toate palierele sunt mult peste ceea ce pot face politicienii", afirma Lucian Duta intr-un interviu acordat Ziare.com.

Aceste interese impiedica acum tiparirea si intrarea in vigoare a cardurilor de sanatate, ale caror cipuri zac la imprimerie, pentru ca aceste carduri ar zadarnici furturile din sistem", sustine fostul presedinte CNAS.

"Stiu despre o discutie dintr-o sedinta de guvern in care premierul a refuzat sa dea ordinul de incepere a imprimarii cardurilor", a afirmat Lucian Duta in interviul pentru Ziare.com

"Se ruleaza aproximativ 300 de milioane de euro bani negri, furati din sistemul sanitar"

De ani de zile, in Sanatate intra tot mai multi bani, dar subfinantarea este tot mai pronuntata. In ce gaura neagra se scurg banii Sanatatii?

Au intrat din ce in ce mai multi bani pana in 2008, cand, cu sase luni inainte de campania electorala, guvernarea de atunci a decis scaderea cotelor de contributii, ceea ce a insemnat o diminuare a bugetului CNAS cu aproximativ 15%. Acest lucru, combinat cu scoaterea ultimului mecanism de control asupra consumului de medicamente, adica plafoanele de la farmacii, a facut ca in 2009 sa se produca un adevarat tsunami in sistemul medical romanesc, adica bani mai putini cu cheltuieli care au explodat fara justificare.

Producatorii de medicamente au interese mai mult sau mai putin legitime de a-si creste vanzarile. Cresterile induse de vanzari de medicamente presupun colaborarea anumitor medici, nu a tuturor. Nicio frauda in sistemul sanitar nu se poate face fara parafa unui doctor, dupa cum am vazut si in ultimele saptamani.

Deci banii au fost mai putini incepand cu 2009, interesele producatorilor de medicamente au fost foarte bine reprezentate in 2009 si 2010 pentru ca statul roman a fost singurul care in acei ani nu a avut un sistem de control asupra consumului de medicamente. In plus, statul roman, din pacate, nu are curajul sa finalizeze ultima veriga din sistemele informatice, cardul de sanatate.

Sunt presiuni sa nu se faca, desi este functional, nu trebuie decat ordinul de tiparire. Cardul de sanatate este singurul mecanism real care impiedica furtul. Tot scandalul recent din sanatate, soldat cu arestari, nu era posibil daca aveam un card de sanatate functional. Pe calculele noastre din 2011-2012, se ruleaza aproximativ 300 de milioane de euro bani negri, furati din sistemul sanitar. Puteti presupune usor unde se duc si ce interese majore exista sa nu avem vreun sistem sanitar controlat, controlabil si transparent.

Principala nemultumire a medicilor care pleaca este ca nu au loc in sistemul sanitar.

De ce nu ati inversat in timpul guvernarii PDL cele doua masuri despre care spuneti ca au aruncat in aer finantarea sistemului sanitar, adica reducerea contributiei la nivelul anterior si reintroducerea plafoanelor in farmacii?

Exista o ipocrizie a politicienilor din toate guvernele. Si guvernul nostru si cel actual nu au avut curaj sa-si asume o viziune pe termen lung a unei probleme care ne intereseaza pe toti. Principala functie a statului e sa-si protejeze cetatenii, asigurandu-le sanatatea si educatia copiilor si abia apoi vorbim despre autostrazi si altele. Interesele politicienilor de cele mai multe ori sunt inverse fata de cele ale cetatenilor.

Eu am propus o noua viziune asupra finantarii sistemului sanitar in 2012 prin proiectul legii Sanatatii pe care l-am propus. Viziunea era coerenta pe mai multi ani. Caderea Guvernului Boc are o componenta importanta legata de aceasta lege a Sanatatii.

Ce componenta?

Credeti ca 300 de milioane de euro care nu s-ar mai fi furat din sistemul sanitar erau suficienti ca prima strigare? Apoi, suntem singurul stat european in care un sef de sectie isi pastreaza postul pana iese la pensie, indiferent ce rezultate are. Iar pe sectiile acelea angajeaza pe cine vrea. Se creeaza adevarate clanuri acolo.

Si acesta este principalul motiv pentru care medicii pleaca din Romania, pentru ca nu au acces in sistem. Chiar daca pare ca pleaca pentru salarii, principala nemultumire este ca nu ai loc in sistemul sanitar, in spitalele mari.

'Vânătorii de medici' recrutează cadre medicale în străinătate, mai ales în România.

Cine se atinge de interesele murdare din Sanatate este executat

Pana acum s-a vorbit enorm despre reforma sanatatii, dar ea a fost ratata de toate guvernele. Inclusiv de guvernele PDL. De ce?

Exista mai multe mecanisme, in primul rand, lipsa de viziune a oricarui guvern, iar ca sa ai viziune trebuie sa ai oameni de buna credinta si specializati. Trebuie sa iti doresti si sa vezi lucrurile intr-o perspectiva de 10-15 ani. Nu intamplator ministrii Sanatatii s-au schimbat atat de rapid, pentru ca exista interese subterane.

Se aude ca il schimbam pe Nicolaescu. Intr-un an de zile, vom avea al patrulea ministru al Sanatatii. Cepoi, Arafat, Nicolaescu si vine al patrulea. Asa ceva nu poate produce decat haos. Ministrul Economiei e schimbat atat de des. E vorba despre interesele murdare din Sanatate si cine se atinge de ele cat de cat este executat.

INTERVIU Eugen Nicolăescu: 15 mai - finalizarea procesului de reorganizare a direcţiilor de sănătate şi caselor judeţene.

In Sanatate nu se intampla nimic pentru ca Sanatatea este cea mai mare sursa de cash a bugetului Romaniei. Cand a implementat legea 95, in 1996, ministrul Nicolaescu vorbea despre sefii de sectie, de spitale, ca despre niste moguli, venise cu lucruri, cel putin la nivel de discurs, foarte bune. Eram pe atunci chirurg la Spitalul Municipal si ideile lui mi se pareau OK.

In Romania interesele mafiei pe toate palierele sunt mult peste ceea ce pot face politicienii.

Dupa 6 luni de zile, a cedat complet si a pus la loc mogulii, nu a fost in stare sa-si duca reforma decat pe hartie. Iar ce conduce dansul acum in sistemul sanitar este croit pe masurile luate de dansul in 2008. Si astazi ministrul Nicolaescu vorbeste despre lucruri care par in regula, despre pachetul de servicii medicale de baza, de informatizarea sistemului, de cardul de sanatate. Sunt de acord cu lucrurile pe care le spune la televizor. In practica, nu vedem nimic si nu cred ca vom vedea ceva.

Din pacate, in Romania interesele mafiei pe toate palierele sunt mult peste ceea ce pot face politicienii, care nu au vointa, viziune, intelegere si dorinta de a schimba ce se intampla in sistemul sanitar. Pentru ca reforma sistemului sanitar e una dintre cele mai dure in toata lumea. Puterea de a se opune a medicilor si a tututor celor ale caror interese sunt lovite este mai mare decat a Guvernului Romaniei.

Ati rostit cuvintele cheie "pachet de baza". Acest pachet a devenit un fel de mit despre care se vorbeste de ani de zile. Dar numai se vorbeste. Nici guvernarea PDL nu a reusit sa introduca acest pachet de baza. Ce inseamna acest pachet de baza?...

Pentru a citii restul articolului accesați: ziare.com

Posta Medicala - stiri din sanatate, articole scrise de medici si informatii medicale pentru sanatatea ta!