Acord Ministerul Sănătăţii -Asociaţia pentru Protecţia Pacienţilor privind hepatita C

on . . Accesări: 3356

hepatita rsMinisterul Sănătăţii şi Asociaţia Naţională pentru Protecţia Pacienţilor (ANPP) vor elabora o strategie privind hepatita C, a declarat, marţi, ministrul Eugen Nicolăescu, după semnarea unui acord în acest sens.


Potrivit preşedintelui ANPP, Vasile Barbu, nu există o situaţie a persoanelor infectate cu virusul hepatitei C, de aceea ar trebui să se facă un registru naţional. Cercetări recente arată o prevalenţă de 3,32% în cazul hepatitei C, a precizat Barbu.

Un studiu al prof. dr. Liana Gheorghe de la Institutul Clinic Fundeni indică o prevalenţă mai mare în rândul femeilor decât al bărbaţilor şi în rural decât în urban.

Peste 1,5 milioane de persoane sunt infectate cu virusuri hepatitice B sau C.


În cazul transmiterii percutanate, cel mai frecvent factor de risc l-au constituit intervenţiile stomatologice, urmate de proceduri chirurgicale, transfuzii de sânge, servicii cosmetice, tatuaje, piercing, a explicat Vasile Barbu.


Conform acestuia, totodată, în rândul consumatorilor de droguri prevalenţa hepatitei C este îngrijorătoare.


Tratamentul hepatitei C este unul costisitor, dar care salvează vieţi, a spus preşedintele ARPP, care a adăugat că şi pacienţii din România ar trebui să aibă acces la tripla terapie.


Ministrul Sănătăţii a anunţat că joi şi vineri secretarul de stat Adrian Pană se va întâlni cu reprezentanţii asociaţiilor pacienţilor şi va constitui comitetul de coordonare a grupurilor de lucru în care sunt incluşi şi reprezentanţi ai pacienţilor şi care va fi numit prin ordin de ministru, iar după Paşte va avea loc o întâlnire cu consiliul onorific.


În cadrul acestei întâlniri se vor stabili politicile publice pe care ministerul le va elabora şi finanţa în următorii ani.

Sursa: AGERPRES

Posta Medicala - stiri din sanatate, articole scrise de medici si informatii medicale pentru sanatatea ta!