Secţia de transplant medular de la Institutul Clinic Fundeni a fost extinsă

on . . Accesări: 1492

800px-Bone marrow biopsy rsInstitutul Clinic Fundeni şi-a extins secţia de transplant medular, în prezent, în compartimentele lărgite şi reamenajate, funcţionând şase paturi sterile pentru copii şi 11 paturi sterile pentru adulţi.


Secţia de transplant medular de la Institutul Clinic Fundeni, inaugurată în 2001, este prima din ţară, fiind singura structură de sine stătătoare, a precizat dr. Carmen Orban, managerul instituţiei, în conferinţa de presă susţinută marţi cu prilejul inaugurării.

Activitatea pentru transplant medular a început cu şapte paturi sterile pentru adulţi şi copii.


Primul transplant medular a fost efectuat aici în 2001 şi în prezent s-a ajuns la 435 de proceduri de transplant medular. În primele trei luni ale acestui an au fost efectuate 13 transplanturi.


Dr. Carmen Orban a precizat că la activitatea de transplant propriu-zis se adaugă şi aceea de urmărire şi control periodic al pacienţilor cărora li s-a efectuat transplantul la Institutul Fundeni, dar şi al pacienţilor care au trecut printr-o astfel de intervenţie în străinătate şi apoi se întorc în România, ceea ce înseamnă peste 500 de controale posttransplant pe an.


În 2013, prin Registrul naţional al donatorilor voluntari de celule stem hematopoietice, la Institutul Fundeni s-a realizat deja un transplant alogeneic cu celule de la donator neînrudit aduse de la Bruxelles şi s-a recoltat de la primul donator voluntar român, ale cărei celule stem hematopoietice au fost trimise la un centru de transplant din străinătate, a arătat dr. Carmen Orban.

Citește mai multe despre primul transplant cu celule stem mezenchimale din Europa Centrala si de Est.


Pentru a veni în sprijinul pacienţilor care au nevoie de procedură de transplant, Institutul Fundeni a încheiat un contract de colaborare cu Spitalul Colţea, pentru a recolta, prepara şi crioprezerva celule stem în banca de celule a institutului.

Sursa: AGERPRES

Posta Medicala - stiri din sanatate, articole scrise de medici si informatii medicale pentru sanatatea ta!