Astărăstoae: Problema personalului calificat atinge buna funcţionare a sistemului de sănătate

on . . Accesări: 3357

5207313-mediafax-foto-catalin-abagiu rsPreşedintele Colegiului Medicilor din România, prof. dr. Vasile Astărăstoae, a declarat marţi că problema personalului calificat este una reală şi atinge buna funcţionare a sistemului de sănătate.


El a subliniat, cu prilejul lansării campaniei "De profesie: medic în România", că în spitalele judeţene schema de personal nu acoperă necesarul de medici, în plus la concursurile organizate nu s-au înscris candidaţi.

"Din punctul meu de vedere în acest moment în corpul profesional medical este un fel de revoltă faţă de modalitatea în care sunt trataţi, faţă de lipsa de respect şi faţă de lipsa de încredere pe care o are societatea în pregătirea lor şi se duc acolo unde există respect, încredere, carieră profesională, care nu depinde deloc de factorul politic, ci numai de organismul profesional, şi sunt plătiţi la valoarea socială a muncii. Nimeni nu a cerut în România să fie plătit un medic ca în Marea Britanie sau în Franţa. Suntem oameni raţionali, care înţeleg dificultăţile economice. Solicitarea Colegiului Medicilor a fost în acest an să crească veniturile medicilor rezidenţi pentru că spre deosebire de alţii îmi pun problema, în acest moment, eu sunt tratat de colegii mei, dar peste doi ani când voi ieşi la pensie şi colegii mei odată cu mine cine mă va trata. Este normal ca 0,30% din medici să câştige normal în România şi restul de 99,70% să-şi ducă viaţa de pe o zi pe alta?", a arătat preşedintele CMR.


Potrivit Colegiului Medicilor din România, pentru şcolarizarea celor aproximativ 14.000 de medici emigranţi statul român a cheltuit mai mult de 3,5 miliarde de lei, iar din cauza migraţiei, în România, există spitale care nu au nici măcar un medic specialist, fenomen unic în Europa.


Conform studiului ''Condiţia medicului în România'' realizat de CMR în 2011, 58,46% dintre medicii din România sunt profund nemulţumiţi de nivelul salarizării, iar 25,52% s-au declarat nemulţumiţi. În acelaşi timp, studiul arată că foarte mulţumiţi de salariu sunt 0,30% dintre medicii români.


Românii sunt pe ultimul loc în Uniunea Europeană în ceea ce priveşte speranţa de viaţă, cu o medie de supravieţuire de 73 de ani şi cinci luni, potrivit Eurostat 2012.


Campania "De profesie: medic în România" este o iniţiativă a Consiliului Investitorilor Străini (FIC), prin Grupul de Lucru pe Sănătate, susţinută de Ministerul Sănătăţii.


Lansată sub sloganul ''Medici pentru toţi! Toţi pentru medici'', campania are ca obiectiv creşterea numărului de medici la 1.000 de locuitori de la 2,4 la 2,6 până în 2015, prin stoparea exodului şi atragerea doctorilor în România.
Parteneri ai iniţiativei sunt Ministerul Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice, Ministerul Educaţiei Naţionale, Ambasada Marii Britanii la Bucureşti, Colegiul Medicilor din România, Coaliţia Asociaţiilor Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice şi Societatea Studenţilor la Medicină din Bucureşti.


La lansarea campaniei au fost prezenţi ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, ministrul Muncii, Mariana Câmpeanu, ministrul delegat pentru cercetare Mihnea Costoiu, reprezentanţi ai ambasadei Marii Britanii, parlamentari, reprezentanţi ai societăţii civile.

Sursa: AGERPRES

Posta Medicala - stiri din sanatate, articole scrise de medici si informatii medicale pentru sanatatea ta!