Medicii par cu un pas mai aproape de victoria finală împotriva temutului virus HIV, care provoacă SIDA, după ce o echipă medicală americană a confirmat vindecarea unui copil născut cu acest virus, prin administrarea unui cocktail de medicamente antiretroviale la scurt timp după naştere, conform publicaţiei britanice The Independent.
Echipa de medici din Atlanta a precizat că acest copil, în vârstă de 2 ani şi 6 luni, din Mississippi, s-a născut purtător de HIV şi a primit o infuzie de trei medicamente antiretrovirale la 30 de ore de la naştere - o doză mai puternică şi mai rapidă decât cele administrate de obicei în astfel de cazuri.
Duminică seară medicii au confirmat că acest copil, a cărui identitate nu a fost făcută publică, nu a mai primit niciun fel de medicaţie anti-HIV de mai bine de 1 an şi nu mai prezintă riscul de a răspândi infecţia.
"Aceste rezultate sunt cele mai apropiate de obiectivul nostru de a vindeca infecţiile cu HIV", a comentat Dr. Anthony Fauci de la Institutul Naţional american pentru Sănătate. Succesul acestui tratament este legat, conform medicilor, de rapiditatea administrării antiretroviralelor şi de puterea acestora. De obicei, în astfel de cazuri de infecţie infantilă este prescris un singur tip de medicament antiretroviral.
Deşi rezultatele obţinute sunt încurajatoare, medicii avertizează că este posibil să nu fie vorba de un tratament definitiv care să vindece HIV. Ei consideră că viteza administrării, la doar 30 de ore de la naştere, şi puterea combinată a celor trei medicamente au dus la eradicarea HIV din sângele copilului, înainte ca acest virus, temut tocmai pentru capacitatea sa de adaptare şi rezistenţă, să găsească o modalitate prin care să reziste.
Însă nu toate urmele de HIV au dispărut din sângele micuţului. Dr Deborah Persaud de la Johns Hopkins Children's Center, spitalul unde a fost tratat acest copil, a precizat că acesta este "vindecat din punct de vedere funcţional", ceea ce presupune o remisiune pe termen lung a infecţiei, chiar dacă în prezent virusul HIV nu a fost complet eradicat din fluxul sanguin al micuţului.
Acest tip de tratament de şoc nu este aplicabil în cazul copiilor mai mari sau al adulţilor.
Numărul copiilor care se nasc cu HIV în ţările dezvoltate a scăzut foarte mult datorită apariţie unor medicamente antiretrovirale din ce în ce mai bune şi a metodelor de prevenire a transmiterii infecţiei adoptate. Femeile însărcinate care sunt purtătoare de HIV primesc tratamente cu antiretrovirale în perioada sarcinii pentru a le scădea concentraţia virală din sânge. Copii care se nasc din astfel de mame primesc la rândul lor, preventiv, medicamente antiretrovirale. Această strategie reduce cu 98% transmiterea virusului HIV de la mamă la copil.
Singura persoană adultă vindecată de HIV este Timothy Ray Brown din San Francisco. El a primit un transplant de măduvă de la un donator rezistent în mod natural la HIV şi până în prezent, la 5 ani după intervenţie, nu a mai avut nevoie de medicamente antiretrovirale.
Sursa: AGERPRES