Vârsta medie a pacienţilor cu hiperlipidemie sau hipertensiune a fost în 2012 de 63 de ani iar aceste boli au afectat în egală măsură femeile şi bărbaţii, aproximativ trei sferturi dintre aceştia fiind supraponderali sau obezi.
Mai mulţi pacienţi cu hiperlipidemie (peste 60%) decât pacienţi hipertensivi (sub 50%) au fost diagnosticaţi şi au început un tratament pentru aceste afecţiuni în ultimii doi ani, relevă studiul CardioTracker, efectuat anual de GfK România.
Potrivit acestuia, aproape jumătate dintre pacienţii cu hiperlipidemie au un nivel foarte crescut al colesterolului total, ceea ce indică un risc crescut de infarct miocardic acut. Mai bine de jumătate dintre pacienţii cu hiperlipidemie nu fac deloc exerciţii fizice sau au un nivel scăzut de activitate fizică şi aproape un sfert dintre ei fumează, ceea ce face ca riscul de infarct să crească şi mai mult.
Cercetarea a mai relevat că aproape toţi pacienţii cu un nivel ridicat al colesterolului total în sânge suferă de hipertensiune, însă reciproca nu este întotdeauna valabilă. Doar puţin sub două treimi dintre pacienţii hipertensivi suferă de hiperlipidemie.
Diabetul tip 2 este cea mai frecventă boală necardiovasculară asociată atât la pacienţii cu un nivel ridicat al colesterolului total în sânge, cât şi la pacienţii hipertensivi (aproximativ 1/3 dintre pacienţii din ambele categorii suferă de diabet tip 2).
Studiul mai arată că, în medie, un pacient hipertensiv sau un pacient cu hiperlipidemie vizitează medicul specialist sau cardiologul de trei ori pe an. Medicul de familie este vizitat de nouă ori pe an de pacienţii hipertensivi, puţin mai des decât un pacient cu hiperlipidemie, care îl vizitează de opt ori pe an.
"Cercetarea noastră subliniază încă o dată atât complexitatea pacientului hipertensiv sau cu hiperlipidemie, cât şi rolul-cheie al medicului de familie în managementul acestor pacienţi: începând cu diagnosticarea sau identificarea şi trimiterea pacientului la specialist şi continuând cu monitorizarea evoluţiei simptomelor acestuia, a aderenţei la tratament şi trimitere pentru reevaluări periodice la specialişti", a declarat Irina Crăciunescu, senior research consultant GfK Healthcare România, potrivit sursei citate.
CardioTracker este o cercetare care descrie profilul şi tratamentul pacienţilor cu hiperlipidemie, hipertensiune, boală ischemică, fibrilaţie atrială sau postsindrom coronarian acut. Este un studiu realizat pe un eşantion de 150 de medici specialişti (cardiologi şi internişti) şi 150 de medici de familie, care au raportat despre 2.000 de cazuri de pacienţi hipertensivi, 1.500 cu hiperlipidemie, 426 cu fibrilaţie atrială, 1.515 cu boală ischemică şi 150 cu postsindrom coronarian acut (până la 9 luni după incident).
Datele prezentate au fost culese în cea de-a doua parte a anului 2012. În 2013, un nou val al studiului se va desfăşura în luna iulie.
Sursa: AGERPRES