Inducerea medicamentosă a travaliului poate creşte riscul emboliei cu lichid amniotic

on . . Accesări: 3031

Conform rezultatului unui studiu publicat în data de 20 octombrie în revista The Lancet, preluat şi comentat de Medscape, inducerea travaliului aproape dublează riscul emboliei cu lichid amniotic. Cercetătorii sugerează că acest risc trebuie conştientizat de clinicieni, chiar dacă incidenţa emboliei cu lichid amniotic este mică.  „Embolia cu lichid amniotic este o complicaţie rară dar gravă, deseori chiar fatală a naşterii, a cărei cauză nu este cunoscută”, apare în articolul publicat de Michael S. Kramer şi colegii săi de la McGill University Faculty of Medicine din Montreal, Quebec, Canada. „În cadrul unui studiu epidemiologic am urmărit asocierea dintre embolia cu lichid amniotic şi inducerea medicamentoasă a travaliului.”
 Au fost analizeate datele de la 3 milioane de naşteri asistate în spital în Canada între 1991 şi 2002. Cercetătorii au evaluat asocierile dintre rata emboliilor şi inducerea medicamentoasă sau chirurgicală a travaliului, vârsta maternă, prezentaţia fetală, modul naşterii precum şi celelalte complicaţii ale sarcinii şi travaliului.
 Embolia cu lichid amniotic a complicat 14,8 din 100000 de naşteri multiple şi 6 din 100000 de naşteri unice (odds ratio [OR], 2.5; interval de confidenţă [CI] 95%, 0.9 - 6.2). La 24 (13%) din cele 180 de cazuri cu naşteri unice la care s-a stabilit diagnosticul emboliei, complicaţia a fost fatală.
 Inducerea medicamentoasă a travaliului aproape a dublat riscul total al emboliilor cu lichid amniotic (OR ajustat 1.8; 95% CI, 1.3 - 2.7), iar asocierea a fost considerabil mai mare la cazurile fatale (OR neajustat, 3.5; 95% CI, 1.5 - 8.4). Alţi factori asociaţi cu un risc mai crescut au fost vârsta maternă mai mare sau egal cu 35 de ani, naşterea prin operaţia cezariană sau cea vaginală ajutată cu instrumente, polihidramniosul, ruptura colului uterin sau a uterului, placenta previa, eclampsia şi distress-ul fetal.
 „Inducerea medicamentoasă a travaliului pare să crească riscul emboliei cu lichid amniotic”, sună concluzia autorilor. „Cu toate că riscul absolut este mic, paceientele şi medicii trebuie să conştientizeze acest risc când se decide inducerea electivă a travalilui.”
 În comentariul referitor la acest articol Jason Moore, de la University of Pittsburgh Medical Center din Pennsylvania noteză că lipsa „standardului de aur” pentru diagnostic este o sursă inevitabilă de eroare în studiile epidemiologice care se ocupă cu trombembolismul cu lichid amniotic.
 
  Lancet. 2006;368:1399, 1444-1448.

Posta Medicala - stiri din sanatate, articole scrise de medici si informatii medicale pentru sanatatea ta!