Codul de reguli pentru o viaţă lungă şi fericită

on . . Accesări: 5826

Savanţii occidentali, care se ocupă cu studierea fenomenului bătrâneţii şi longevităţii, au pus la punct un cod de reguli pentru o viaţă lungă şi fericită, detaliat în ultimul său număr de revista britanică New Scientist. Experţii recomandă în primul rând un mod de viaţă activ, care să includă exerciţii fizice şi psihice zilnice. Dincolo de asta, oamenii de ştiinţă au constatat că un stres redus ca durată şi intensitate, foamea, precum şi anumite privaţiuni contribuie la activarea  forţelor vitale ale omului şi îi asigură o viaţă mai lungă.
 Este un fapt cunoscut că o acţiune negativă moderată asupra organismului uman duce la activarea mecanismului restabilirii corpului uman. ”Principala problemă la care savanţii trebuie să mai dea un răspuns este în ce doze acţiunile negative şi stresul au un efect benefic asupra organismului uman”, indică revista menţionată.
 Studiile efectuate pe şoareci au arătat că atunci când li se reducea cantitatea de hrană şi li se impunea un regim sever alimentar, speranţa lor de viaţă creştea de 30%. Ideea reducerii cantităţii de hrană ingurgitată pentru a prelungi durata vieţii se bazează pe faptul potrivit căruia cu cât organismul uman prelucrează mai multe substanţe, cu atât creşte numărul radicalilor liberi în corpul omenesc.
 Un alt element din codul unei vieţi lungi şi fericite este viaţa socială activă şi în primul rând căsătoria. Potrivit statisticilor, legăturile de familie sunt capabile să prelungească cu 7 ani viaţa indivizilor umani în cazul bărbaţilor şi cu doi ani în cazul femeilor.
 Schimbarea conjuncturii, precum şi a locului de muncă sunt alţi doi factori importanţi pentru o viaţă îndelungată. Savanţii mai recomandă şi consumul moderat de băuturi spirtoase, precum şi jocurile pătimaşe, dar fără excese. Creierul trebuie pus la treabă în continuu; rezolvarea rebusurilor, activităţi de colecţionare a indiferent ce, precum şi oxigenarea sa prin multe plimbări la aer liber, mai ales în parcuri sau păduri.
 De asemenea, doctorul nu trebuie evitat la prima suspiciune de boală.
 Încărcătura fizică şi psihică asupra organismului uman nu trebuie nici ea evitată. Dimpotrivă, ne sfătuiesc medicii. Un individ care vrea să fie sănătos şi să trăiască mulţi ani lucid, trebuie să-şi asume riscurile şi să se preocupe de o actitate care presupune efort intelectual. Acesta poate fi însă înlocuit prin călătorii sau învăţarea limbilor străine. Obligatoriu: încercaţi să vă acomodaţi cu ultimele noutăţi tehnice şi însuşiţi-vă noile tehnologii, recomandă medicii.
 ªi ultima recomandare a oamenilor de ştiinţă: fiţi permanent fericiţi şi zâmbiţi cât mai mult! Dacă aveţi necazuri, sugeraţi-vă că le puteţi depăşi şi, evident, zâmbiţi! ”Oamenii longevivi sunt foarte diferiţi, dar au un lucru în comun - le place să râdă” - susţin experţii, care spun că riscul afecţiunilor cardiovasculare este de două ori mai mic la bărbaţii în vârstă cu vederi optimiste despre viaţă, decât în cazul pesimiştilor mai tineri. (Rompres)

 

Posta Medicala - stiri din sanatate, articole scrise de medici si informatii medicale pentru sanatatea ta!