Fetusul, gata de orice pentru a se hrăni !

on . . Accesări: 5408

Potrivit biologului evoluţionist american David Haig, o femeie însărcinată şi fetusul său îşi dispută - în mod inconştient - rezervele materne. Acest conflict ar putea explica unele sarcini cu probleme, scrie Carl Zimmer în articolul său apărut în cotidianul The New York Times şi preluat de ultima ediţie a săptămânalului francez Courrier International. Sarcina poate fi cea mai formidabilă experienţă. Ea nu este, însă, lipsită de pericole.  În fiecare an, în lume, numărul femeilor care mor la naştere sau în timpul sarcinii este evaluat la 529 000, iar al celor care rămân cu sechele, la 10 milioane. În opinia lui David Haig, biolog evoluţionist în cadrul Universităţii americane Harvard, aceste statistici nefericite ridică unele semne de întrebare în privinţa sarcinii. "În ciuda rolului său fundamental în reproducere, sarcina nu pare să funcţioneze chiar perfect, spune el. Prin comparaţie, inima sau rinichiul sunt nişte incredibile maşini care lucrează fără întrerupere timp de ani şi ani. În ceea ce o priveşte, graviditatea este însoţită de tot felul de probleme medicale. În ce poate sta deosebirea?" Ea ţine de faptul că inima şi rinichiul aparţin aceluiaşi individ, în timp ce sarcina pune în joc două persoane distincte. ªi, potrivit lui Haig, o asemenea relaţie nu ar fi sinonimă cu armonia.
 
La finele anilor 1980, David Haig decide să studieze sarcina din unghiul evoluţiei. În acest scop, el se bazează pe lucrările lui Robert Trivers, biolog evoluţionist la Universitatea Rutgers. Cu zece ani mai înainte, acesta din urmă apărase ideea că, din punctul de vedere al evoluţiei, există un conflict inconştient în orice familie. În principiu, selecţia naturală ar urma să favorizeze părinţii care reuşesc să crească un număr cât mai mare de copii. Însă, pentru ca o asemenea strategie să funcţioneze, părinţii nu îi pot consacra prea multe resurse doar unuia dintre copiii lor. Cu toate acestea, cu cât un copil primeşte mai multă atenţie şi hrană, cu atât mai mari vor fi şansele sale de supravieţuire.
 Teoretic vorbind, afirma Trivers, selecţia naturală ar urma, aşadar, să favorizeze copiii care caută să obţină mai multe resurse decât ar dori părinţii lor să le ofere.
Când Haig s-a aplecat asupra chestiunii sarcinii, i s-a părut evident ca aceasta să poată constitui tetarul ideal al unui astfel de conflict. Fetusul se dezvoltă în contact intim cu mama sa, iar creşterea în uter este esenţială pentru sănătatea lui pe termen lung. Prin urmare, era logic gândul că natura ar favoriza genele ce le permit fetuşilor să ia mai multe resurse de la mama lor. Într-adevăr, un fetus nu se mulţumeşte să îşi aştepte pasiv hrana. Placenta lui dezvoltă în mod "agresiv" vase sanguine ce se înfig în ţesuturile mamei pentru a extrage, de acolo, elemente nutritive. În opinia lui Haig, sarcina este o probă de forţă între mamă şi copil. Fiecare dintre ei încearcă să fie avantajat, şi doar în cel mai bun caz forţele opuse se anulează.

Eclampsia, formă extremă a unei strategii a fetuşilor

Un alt exemplu, una dintre cele mai curente complicaţii ale sarcinii este eclampsia, care se manifestă printr-o hipertensiune arterială periculoasă spre sfârşitul gravidităţii.
 /Eclampsia (din Dicţionarul medical): afecţiune gravă ce survine, în general, la sfârşitul sarcinii, caracterizată prin convulsii asociate unei hipertensiuni arteriale. Boala începe, cel mai adesea, în al treilea trimestru de sarcină, la o femeie care nu a mai născut, şi se manifestă, mai întâi, printr-o hipertensiune arterială, o prezenţă excesivă de proteine în urină şi edeme. În cele din urmă, survine eclampsia propriu-zisă, asemănătoare cu o criză de epilepsie. Tratamentul de urgenţă, în mediu spitalicesc, cuprinde anticonvulsive şi declanşarea naşterii ori cezariana. Prevenirea bolii constă în depistarea sistematică, în cursul oricărei sarcini, a semnelor de afectare renală şi a celor imediat premergătoare eclampsiei, n.red./.
 Timp de decenii, oamenii de ştiinţă au rămas perplecşi în faţa acestei afecţiuni, ce afectează aproximativ 6 la sută dintre femeile însărcinate. Dacă este să îi dăm crezare lui Haig, eclampsia nu ar fi decât forma extremă a unei strategii aplicate de toţi fetuşii. Aceştia ar mări tensiunea arterială a mamei lor, pentru a determina sosirea unui flux mai mare de sânge - şi, deci, de elemente nutritive - în placentă, unde presiunea sanguină este relativ scăzută. În acest scop, fetusul ar secreta o substanţă primordială anume în sângele mamei sale. Eclampsia s-ar produce atunci când doza secretată este prea mare.
 Recent, David Haig a studiat şi implicaţiile teoriei sale asupra vieţii unui individ cu mult după naşterea sa. "Cred că ea poate explica numeroase comportamente sociale", spune el. Unii cercetători au demonstrat că anumite gene lasă o engramă (urmă organică în creier, ce ar fi suportul material al unei amintiri) după naştere, şi, uneori, chiar şi la vârsta adultă.
"Aceste engrame şi influenţa lor asupra comportamentului sunt un domeniu de studiu foarte promiţător", subliniază dr. Lawrence Wilkinson, de la Universitatea Cambridge. Wilkinson şi colaboratorii lui spun că cele dintâi rezultate ale lucrărilor lor pe engramele unor gene din creier confirmă teoria lui Haig. La numeroase specii de mamifere, femelele au tendinţa de a rămâne în grupul în care s-au născut, în timp ce masculii mai degrabă îl vor părăsi, pentru a cuceri a noi teritorii. Urmele genelor materne ar favoriza, deci, comportamente favorabile întregului grup, în timp ce corespondentele lor paterne ar determina comportamente ce îl favorizează pe individ. Wilkinson este convins, de asemenea, că discordanţele dintre engramele unor gene paterne şi materne ar putea mări riscul unor tulburări mentale, fie că este vorba de autism ori de depresie. "După părerea mea, peste circa zece ani, ar urma să auzim vorbindu-se de faptul că engramele unor gene se află la originea unor tulburări mentale", pronostichează el.
 Haig se poate declara satisfăcut de fatul că i-a inspirat pe mulţi dintre colegii săi. El a primit, însă, şi multe e-mailuri ostile atât de la oameni de dreapta cât şi de stânga, de la militanţi împotriva avortului ca şi de la feministe. Acestea din urmă îl acuză că doreşte să înscrie patriarhatul în biologie. "Unii îşi închipuie că sunt de partea unui partid politic ori altul, spune dr. Haig. Eu nu vorbesc, însă, deloc de comportamente conştiente. Mă interesez doar de mecanisme genetice şi biologice, şi de cauzele evoluţiei lor." (Rompres)

Posta Medicala - stiri din sanatate, articole scrise de medici si informatii medicale pentru sanatatea ta!