Bundeswehr, prin ochii unui soldat sanitar...

on . . Accesări: 3786

Armata germană nu este un loc chiar atât de neplăcut după ce devii militar cu contract, informează revista germană Der Spiegel. Odată ce ai reuşit să faci faţă primelor luni de instrucţie, odată devenit soldat cu contract ai o viaţă comodă în armata germană, spune Justus Linnepe, un sanitar în vârstă de 25 de ani, cu contract pe durată de opt ani în Bundeswehr şi care se pregăteşte pentru a deveni îngrijitor de bătrâni Tatăl meu este pacifist şi despre armată, război, soldaţi spune că este o prostie. Eu însă am alte păreri despre aceste lucruri. Mai ales atunci când văd câte probleme există cu terorismul sunt de părere că totuşi cineva trebuie să aibă grijă şi de siguranţa generală. Totodată, pot să-l înţeleg şi pe tatăl meu pentru că îmi sunt cunoscute prejudecăţile despre Bundeswehr şi anume că în armată toţi sunt extremişti de dreapta, urlă toată ziua comenzi iar noaptea cad laţi de beţie, ceea ce nu este adevărat. Extremişti de dreapta am văzut doar la televizor nu şi în cazarmă, de strigat nu se strigă deloc iar eu alcool nu consum.
 Servicul militar mi-a plăcut foarte mult. Datorită pregătirii de acolo, ca sanitar, am putut să lucrez o jumătate de an la serviciul de salvare de la Bremen. Apoi m-am angajat ca supraveghetor de reţea dar am realizat că nu aş dori să fac aşa ceva toată viaţa mea. Atunci mi-a venit ideea: de ce să nu mă întorc la viaţa de cazarmă? E adevărat că perioada de instrucţie a fost ceva mai dură: exerciţiile pe teren deschis, camuflarea în pădure, mersul pe burtă solicită ceva efort iar uneori cădeam lat de oboseală. Dar primele luni trec repede, iar seara mergi cu instructorul la o băută. Cine nu face în armată pe băiatul dur o duce bine.
 Cine doreşte să devină soldat trebuie să se înscrie mai întâi la oficiul competent. Eu, de exemplu, am fost invitat la un test de verificare la Hanovra, la "Centrul de Nord pentru Angajare de Personal". Acolo eşti întrebat lucruri ca, de exemplu: de ce vrei să intri în armată sau în ce ţări din lume îndeplineşte Bundeswehr-ul misiuni? Totodată, mai trebuie să efectuezi un test de matematică şi sport. Aşa cum cred eu, doar unul din cinci este acceptat. Armata nu doreşte să fie o platformă pentru cei care au eşuat din punct de vedere social sau aşa cum sunt numiţi ei "rataţi în viaţa civilă".
 De doi ani sunt sanitar în armata germană. Nu mă pot plânge. Jobul îmi place pentru că este foarte variat. Nu stau toată ziua la birou ci, în timpul lucrului, pot să mai merg la o rundă de înot sau ciclism. Distracţia este apoi trecută în registru drept "exerciţii corporale". Ziua începe la orele şapte cu apelul de dimineaţă la care ofiţerii spun ce au de spus şi comunică eventualele evenimente. La sanitari eu am sarcina de a distribui materiale iar acolo deseori se întâmplă ca omul să stea cu braţele încrucişate şi să nu facă nimic. La orele patru ies din tură.
 Actualmente fac o pauză de cazarmă şi locuiesc acasă unde fac un curs de îngrijire de bătrâni. Oricine care are un contract în armată trebuie să absolve o pregătire în cursul acestor opt sau doisprezece ani de armată, pentru a pleca cu o meserie de acolo. Din punct de vedere al principiului nu este ceva rău dar eu aş fi dorit să-mi aleg singur meseria. Am fost repartizat însă la grupul îngrijitorilor de bătrâni, iar acum stau pentru trei ani printre civili. În Bundeswehr atmosfera este mai bună decât în alte părţi pentru că printre soldaţi există mai multă camaraderie şi mai puţine mormăieli nemulţumite. Asta pentru că există ierarhii prestabilite aşa că lupta pentru competenţe nu este atât de acută. Găsesc acest lucru foarte plăcut. Chiar şi atunci când unele prescripţii sunt iraţionale trebuie să le urmez. Atunci când superiorul mi-o cere uneori îmi golesc dulapul cu efecte personale chiar şi de două ori.
 Faptul că angajatorul meu este statul, iar eu, prin acest serviciu, îmi slujesc ţara mă interesează prea puţin. Mă interesează doar că am un job prin care câştig bine şi asta fără să mă plictisesc. Chiar dacă nu sunt chiar un fan al misiunilor externe dacă s-ar ivi ocazia m-aş duce fără ezitare. Ca soldat cu contract m-am angajat pentru o perioadă de opt ani, dar munca de aici îmi place aşa de mult încât mă pot închipui fără mari probleme ca angajat permanent al Bundeswehr-ului.

Ce înseamnă să fii sanitar în armată - Privire generală

 
Cea mai importantă sarcină a sanitarilor din Bundeswehr (asistenţi de salvare) este îngrijirea soldaţilor. Sanitarii conlucrează strâns cu medicii, sunt de multe ori cei care dau primul ajutor la locul accidentului şi acordă măsuri de prim ajutor până la sosirea medicului de salvare. În cadrul spitalelor Bundeswehr-ului şi în centrele sanitare ei îngrijesc soldaţii răniţi sau bolnavi. Pe lângă aceasta, sanitarii sunt folosiţi în marină şi aviaţie. Sanitarii cu talente speciale pot chiar accede la cariera de ofiţer.

  Cine vrea să lucreze în Bundeswehr trebuie mai întâi să absolve un test de aptitudini care se ţine la centrele de angajare a personalului militar din Berlin, Duesseldorf, Muenchen şi Hanovra. Mai multe informaţii se găsesc pe pagina de internet a Bundeswehrului. Sanitarii trebuie adiţional să absolve un examen la o şcoală pentru asistenţi de salvare recunoscută de stat şi să efectueze o pregătire de doi ani în acest sens. Ziua de lucru a unui sanitar în armată depinde foarte mult de terenul de operaţii. Sanitarii care lucrează în spitale răspund de îngrijirea soldaţilor bolnavi şi răniţi. Mai stresant este pentru asistenţii de salvare care trebuie să se deplaseze cu maşina cât de repede posibil, la locul accidentelor, pentru a acorda acolo primul ajutor. Universităţile militare din Muenchen şi Hamburg oferă cursuri de pregătire în toate domeniile pentru personalul din armată. (Rompres)

Posta Medicala - stiri din sanatate, articole scrise de medici si informatii medicale pentru sanatatea ta!