Refuzul eliberării antidiabeticelor orale gratuite pe motivul epuizării plafoanelor este ilegal

on . . Accesări: 9011

Eugen Nicolăescu, ministrul Sănătăţii Publice a efectuat sâmbătă, 21 octombrie a.c. un control în câteva din farmaciile oraşului Tg. Mureş pentru a vedea cum sunt puse în aplicare prevederile noului Ordin privind derularea programului de diabet. S-a constatat că anumite prevederi au fost transmise în mod eronat de către Casa Naţională de Asigurări de Sănătate.
  Mai precis, s-au dispus liste de medicamente al căror preţ se impune a fi suportat parţial de către asiguraţi, contrar programului Ministerului Sănătăţii Publice care prevede gratuitate pentru medicamentele antidiabetice.
   Ca urmare a celor constatate în Tg. Mureş, începând de luni, 23 octombrie a.c., echipe ale Ministerului Sănătăţii Publice au efectuat controale în farmaciile din Bucureşti constatându-se acelaşi mod eronat de aplicare a programului.
 Se atrage atenţia tuturor farmaciilor din ţară să acorde în regim gratuit orice medicament antidiabetic oral. De asemenea, în cazul în care s-au pretins co-plăţi de la cetăţeni, acestea vor fi returnate.
 Controale asemănătoare cu cele menţionate vor avea loc şi în următoarele zile, rezultatele acestora constituindu-se într-o bază de discuţii şi decizii pentru remedierea situaţiei.
 Începand cu data de 1 octombrie 2006 medicaţia orală pentru diabetul zaharat de tip 2 se eliberează prin farmaciile cu circuit deschis aflate în relaţii contractuale cu casele teritoriale de asigurări de sănătate, în conformitate cu Ordinul comun MS/CNAS nr. 1061/425 din 31.08/4.09.2006. Ca urmare a negocierilor avute de către CNAS cu principalii producători, importatori si distribuitori de medicamente antidiabetice orale, diferenţa dintre preţul de referinţă al antidiabeticelor orale incluse in vechiul program de sănătate, derulat până la 1 octombrie a.c., si preţul de vânzare în farmacii va fi acoperită de către aceştia. Astfel, bolnavii au acces fără plată la toate cele 34 medicamente care erau gratuite până la 1 octombrie. În plus fata de vechiul program de diabet, acum diabeticii pot beneficia tot fără plată şi de un număr de alte 15 antidiabetice orale. Pentru un număr de alte 38 de antidiabetice orale, care până la 1 octombrie puteau fi achiziţionate din farmacii numai cu plata integrală, se asigură compensarea 100% la preţul de referinţă. Lista completă a antidiabeticelor orale se găseşte la adresa de web www.cnas.ro, precum şi la www.postamedicala.ro.
 Se precizează că farmaciile care eliberează antidiabetice orale nu au plafoane financiare pentru acest tip de medicamente, fondurile fiind asigurate printr-un program special al Ministerului Sănătăţii şi Familiei. Prin urmare, refuzul eliberării antidiabeticelor orale de către farmacişti, pe motivul epuizării plafonului este în afara cadrului legal. Pacienţii care se confruntă cu astfel de situaţii sunt rugaţi să le semnaleze la numerele gratuite de telverde ale caselor teritoriale respective de asigurări de sănătate.
 
Sursa: www.ms.ro, www.cnas.ro

Posta Medicala - stiri din sanatate, articole scrise de medici si informatii medicale pentru sanatatea ta!