Protocolul privind adoptarea oficială a Examenului pentru Diploma Europeană în Anestezie

on . . Accesări: 4364

ati.jpgMinisterul Sănătăţii, Societatea Română de Anestezie Terapie Intensivă (SRATI), pe de o parte, şi prof. dr. Zeev Goldik, preşedinte al Comitetului de Examene al Societăţii Europene de Anestezie (ESA), au semnat Protocolul privind adoptarea oficială a Examenului pentru Diploma Europeană în Anestezie (partea I) în România ca probă scrisă obligatorie pentru obţinerea titlului de medic specialist în anestezie şi terapie intensivă. Diploma Europeană în Anestezie şi Terapie Intensivă (EDA) a fost creată în 1984 la Strasbourg la iniţiativa Societăţii Europene de Anestezie (ESA), care reuneşte societăţile profesionale de Anestezie din toate cele 27 ţări ale UE (inclusiv România prin SRATI) plus cele din Elveţia, Israel, Rusia, Croaţia, Serbia.

Protocolul prevede ca examenul pentru Diploma Europeană în Anestezie partea I (EDA partea I), probă scrisă constând din 120 întrebări cu răspunsuri multiple la alegere, va fi parte obligatorie a examenului oficial de obţinere a titlului de medic specialist în Anestezie şi Terapie Intensivă în România (contând ca probă scrisă a acestui examen), începând cu anul 2010. Promovarea probei scrise va califica candidatul ca promovat la proba scrisă a examenului de obţinere a titlului de medic specialist în Anestezie şi Terapie Intensivă în România (în cazul obţinerii punctajului minim naţional stabilit de către Ministerul Sănătăţii şi Societatea Română de Anestezie şi Terapie Intensivă). Pentru a deveni însă medic specialist ATI în România, candidaţii promovaţi la proba scrisă vor trebui să parcurgă şi celelalte trei probe (două probe clinice şi una practică) în conformitate cu prevederile actuale ale metodologiei române de examen pentru titlul de medic specialist ATI.

Promovarea probei scrise poate fi echivalentă şi ca promovat la Examenul EDA partea I (în cazul obţinerii punctajului minim european stabilit de ESA). Chestionarul de examen va fi oferit candidaţilor în limba română, alături de versiunea în engleză, iar acest examen se va ţine în prima sâmbătă din octombrie în fiecare an, simultan cu examenul EDA partea I în toată Europa. Ministerul Sănătăţii şi Societatea Română de Anestezie şi Terapie Intensivă vor coordona aceste examene în România printr-o Comisie Naţională de Examen.

'În felul acesta specialitatea Anestezie Terapie Intensivă devine prima specialitate medicală din România dispusă să se alinieze transparent şi deplin exigenţelor justificate ale concetăţenilor noştri, care, ca oricare alţi cetăţeni ai Europei, doresc să fie îngrijiţi de medici cu un nivel de competenţă certificat şi cât mai înalt', a declarat conf. dr. ªerban Bubenek, reprezentantul Societăţii Române de Anestezie Terapie Intensivă. El a spus că acest proces de aliniere la standardele europene prin procedura decisă va transparentiza suplimentar examenul de obţinere a titlului de medic specialist în anestezie - terapie intensivă din România, sporind totodată prestigiul învăţământului românesc în general, dar şi al Ministerul Sănătăţii, Colegiului Medicilor şi a corpului medical românesc în special.

Posta Medicala - stiri din sanatate, articole scrise de medici si informatii medicale pentru sanatatea ta!