Ministerul Sanătăţii Publice organizează la data de 14 octombrie 2008 examen pentru obţinerea titlului de specialist. Examenul se va desfăşura în centre universitare medicale care asigură pregătirea pentru toate modulele teoretice şi baremul de manopere, proceduri, tehnici diagnostice şi terapeutice din curriculumul de pregătire.
La acest examen se pot prezenta:
- Medicii, medicii dentişti si farmaciştii rezidenţi, inclusiv cadrele didactice şi de cercetare ştiinţifică medicală, confirmate în rezidenţiat, care la data de 31 dec.2008 încheie stagiul de pregătire (inclusiv audierea cursurilor-conferinţă), conform curriculelor aprobate pentru fiecare specialitate.
- Medicii rezidenţi serie decembrie 2004 (confirmaţi prin Ordinul MS nr.13/2005) în specialităţi cu durata de pregătire de 4 ani, care încheie stagiul de pregătire (inclusiv audierea cursurilor-conferinţă), conform curriculelor aprobate pentru fiecare specialitate, până la data de 31 ianuarie 2009.
- Medicii, medicii dentişti si farmaciştii rezidenţi, inclusiv cadrele didactice si de cercetare ştiinţifică medicală, confirmate în rezidenţiat, care au încheiat stagiul de pregătire si nu au susţinut acest examen sau nu l-au promovat în sesiunile anterioare. Prezentarea la examen se face cu respectarea prevederilor art. 13, alin.(3) din Ordonanţa Guvernului nr.12/2008 (Absolvenţii stagiilor de rezidenţiat se pot prezenta la examenul de finalizare în maximum 5 ani de la absolvire.)
- Medicii specialişti sau primari care au efectuat cu aprobarea Ministerului Sanătăţii Publice, pregătire în vederea obţinerii celei de-a doua specialităţi şi care la data de 31 dec.2008, încheie stagiul de pregătire în noua specialitate.
În vederea susţinerii examenului de specialist rezidenţii pot opta pentru unul din centrele universitare în care au efectuat pregătirea. Arondarea pe aceste centre universitare medicale şi componenţa comisiilor de examen, va fi stabilită de Ministerul Sanătăţii Publice, după terminarea înscrierilor, în funcţie de solicitări şi de posibilităţile de a institui comisii de examinare la nivelul acestor centre. Arondarea va fi comunicată prin autorităţile de sănătate publică din centrele universitare medicale respective, la data de 29 sept.2008
Medicii, medicii dentişti si farmaciştii rezidenţi din reţeaua de asistenţă medicală, vor depune dosarele de înscriere la autorităţile de sănătate publică judeţene sau a municipiului Bucureşti, respectiv la ministerele cu reţea sanitară proprie, în perioada 1-16 sept.2008, inclusiv. Cadrele didactice si de cercetare ştiinţifică medicală vor depune dosarele de înscriere în perioada 1-16 sept.2008, inclusiv, la Centrul Naţional de Perfecţionare în Domeniul Sanitar Bucureşti-str. Bodeşti nr. 1, sector. 2, Bucureşti; telefon: 255.15.74.
Listele cu candidaţii admişi pe centre universitare şi specialităţi precum şi locul şi ora de prezentare a candidaţilor, se vor afişa la data de 10 oct.2008, la autorităţile de sănătate publică din centrele universitare medicale la care au fost arondaţi candidaţii, cu excepţia Centrului Universitar Bucureşti pentru care se vor afişa la Centrul Naţional de Perfecţionare în Domeniul Sanitar Bucureşti-str. Bodeşti nr. 1, sector. 2, telefon: 255.15.74 sau pe internet la adresa www.perfmed.ro.
Dosarul de înscriere va cuprinde:
* cerere de înscriere în care se vor menţiona: specialitatea şi centrele universitare în care s-a efectuat pregătirea şi centrul universitar în care se doreşte să se susţină examenul, precum şi un telefon de contact;
* copie xerox după buletinul de identitate/cartea de identitate;
* copie xerox după diploma de medic, medic dentist sau farmacist;
* copii xerox ale documentelor care atestă schimbarea numelui (certificat de căsătorie etc.), dacă este cazul;
* adeverinţa eliberată de unitatea sanitară în care este încadrat rezidentul, din care să reiasa tipul contractului individual de muncă (pe perioada determinată sau nedeterminată), numărul Ordinului de confirmare în rezidenţiat, vechimea ca medic rezident şi data încheierii pregătirii;
* medicii, medicii dentişti şi farmaciştii rezidenţi care au efectuat diferite perioade de stagii în străinatate în specialitatea în care au fost confirmaţi, vor anexa şi aprobarea Ministerului Sănătăţii Publice de recunoastere a acestor stagii
* medicii, medicii dentişti şi farmaciştii rezidenţi vor depune în dosar xerocopie a carnetului de rezident din care să reiasă absolvirea cu note a tuturor colocviilor în urma stagiilor obligatorii efectuate;
* chitanţa de plata taxei de 370 lei achitată prin mandat postal în contul IBAN nr.RO72TREZ 7025025XXX000266, deschis la Trezoreria sector 2 Bucuresti, pe numele Centrului Naţional de Perfectionare în Domeniul Sanitar Bucureşti, str. Bodeşti nr. 1 sector 2 -cod postal 022434, C.U.I. 16142125 şi cod cont 5025.
Taxele încasate pentru participarea la examen, în caz de neprezentare, se pot restitui titularilor sau echivala pentru următoarea sesiune în condiţiile stabilite de decizia CNPDSB nr. 107/31.07.2006.
Confirmarea ca specialişti se va face cu respectarea duratei de pregătire în specialitatea respectivă, rezidenţii care încheie pregătirea după data de 31 dec.2008 vor fi confirmaţi în specialitate pe baza de cerere şi adeverinţă eliberată de unitatea angajatoare, din care să reiasă finalizarea stagiului de pregătire. Rezidenţii care din motive obiective, după susţinerea examenului de specialist, întrerup pregătirea, vor informa în scris Ministerul Sanătăţii Publice asupra situaţiei survenite, în vederea confirmării ca specialist după completarea pregătirii. Rezidenţilor care nu se prezinta la examen (cu exceptia celor care au aprobarea Ministerului Sanătăţii Publice de prelungire a stagiului de rezidenţiat) sau nu promovează examenul de specialist, le încetează stagiul de pregătire în rezidenţiat.