Cercetători de renume din ţară şi din străinătate vor participa la primul Congres internaţional dedicat aquaporinei 1, care se va desfăşura la Cluj-Napoca, între 27 şi 29 octombrie, pentru a marca împlinirea a 25 de ani de la descoperirea acesteia de către o echipă de cercetători clujeni condusă de prof. univ. dr. Gheorghe Benga. Prima proteină canal pentru apă, numită ulterior aquaporina 1, a fost descoperită în anul 1985 şi anunţată un an mai târziu,
în publicaţii ştiinţifice din Europa şi SUA, de către prof. univ. dr. Gheorghe Benga. Descoperirea sa şi a colaboratorilor săi a fost însă omisă, în 2003, de Comitetul Academiei Suedeze din Stockholm, care a conferit Premiul Nobel pentru Chimie unui cercetător american, pentru cercetări similare anunţate abia în anul 1992.
Prof. univ. dr. Gheorghe Benga, membru al Academiei Române şi al Academiei de ªtiinţe Medicale, a afirmat că nu a contestat în nume personal decernarea distincţiei din 2003 de către comitetul suedez, dar acesta a fost informat în privinţa regretabilei sale omisiuni de către mediul academic european. Reprezentanţi ai acestuia, prezenţi în acel an la un congres internaţional de chimie, desfăşurat în Insula Creta, chiar înainte de festivitatea de decernare a Premiului Nobel, au decis ca descoperirea proiteinei de către profesorul Benga să fie prezentată imediat la congres, la fel şi petiţia semnată de reprezentanţii celor opt ţări participante la reuniune. La revenirea în ţară a profesorului Gheorghe Benga, petiţia a fost semnată şi de acad. Ionel Haiduc, prof. univ. dr Luminiţa Silaghi-Dumitrescu - decanul de atunci al Facultăţii de Chimie, şi de rectorul Universităţii de Medicină şi Farmacie "Iuliu Haţieganu", prof. univ. dr. Marius Bojiţă. La sugestia acad. Alexandru Balaban, documentul a fost trimis şi savantului George Emil Palade, laureat în 1974 al Premiului Nobel pentru fiziologie şi medicină.
"Comitetul Nobel nu se pronunţă în privinţa unor contestaţii. Pe de altă parte, nu poţi să te autopropui comitetului. Peste 50 de ani, în 2053, accesul la arhiva Comitetului Nobel va fi liber şi atunci ne vom explica omisiunea acestuia", a relatat, cu o undă de umor, profesorul universitar.
La congresul de la Cluj-Napoca vor participa cercetătorii care au lucrat la descoperirea din anul 1985 - Octavian Popescu, Victor Pop, Ana Mureşan, Viorica Borzo şi Ildico Mocsy din România, precum şi Ross Holmes din Statele Unite ale Americii.
Aquaporina 1 este componenta majoritară în toate fiinţele vii. În corpul uman sunt 13 astfel de proteine, descoperite după 1993, şi care sunt responsabile de toate procesele în care există un flux de apă. La nivelul rinichiului, prin aquaporina 1 se realizează îndepărtarea substanţelor toxice din sânge. Aquaporina 1 lucrează şi la nivelul creierului sau al ochilor - realizând transparenţa cristalinului. Descoperirea aquaporinei 1 a fost extrem de importantă pentru medicină. Prin ea se pot găsi cauzele unor boli grave. De pildă, în cazul în care se produc mutaţii în una dintre aquaporinele din ochi, atunci apare cataracta congenitală. O mutaţie în aquaporina din rinichi produce diabetul insipid renal.