Stiri generale

Investiție de 13 milioane de euro în Centrul de Radioterapie Oncologică de la Suceava

on .

 

 

 

Managerul SJU Suceava, Vasile Râmbu, a declarat că se ridica un Centru de Radioterapie Oncologică la standarde europene, în urma încheierii contractului de concesionare a 1.000 de m pătrați destinați acestui Centru, între Spitalul Județean de Urgență (SJU) și reprezentantul firmei clujene care va realiza investiția.

 

Managerul SJU Suceava a spus că investiția ce vizează realizarea și implementarea acestui proiect, în valoare de aproximativ 13 milioane de euro, urmează să se finalizeze până la sfârșitul anului viitor.

Ciurchea (CNAS): Prin contractele cost-volum mai mulţi pacienţi vor beneficia de tratament

on .

 

 

 

Preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS), Vasile Ciurchea, a declarat că prin încheierea de contracte cost-volum mai mulţi pacienţi vor beneficia de tratament, dar a precizat că semnarea acestor contracte nu ţine doar de CNAS, ci şi de producătorii de medicamente. 

"Încheierea contractelor cost-volum ţine nu doar de CNAS, ţine de parteneri, de cei cu care încheiem contractul cost-volum. Reprezentanţii trebuie să vină cu oferte, eu spun ce pacienţi sunt în acest moment, vor exista protocoale care fi făcute de comisiile de specialitate", a precizat Ciurchea.

Dr. Eugenia Naghi: În urmă cu 10 ani predominau cazurile de silicoză, acum predomină bolile aparatului musculo-scheletic

on .

 

 

 

În urmă cu 10 ani, predominau bolile respiratorii, însă acum predomină bolile aparatului musculo-scheletic, discopatiile lombare, herniile de disc, iar bolile aparatului respirator, deşi sunt în scădere, sunt destul de numeroase în continuare, a declarat pofesor universitar doctor Eugenia Naghi, preşedintele Societăţii Române de medicina Muncii (SNMM). 

"În urmă cu 10 ani predominau cazurile de silicoză pentru cei care au lucrat sau continuau să lucreze în acel moment în minerit, adică bolile respiratorii, fibrozele pulmonare.

Legea de aprobare a OUG privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice în 2014, promulgată

on .

 

 

 

Legea pentru aprobarea Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 103/2013 referitoare la salarizarea personalului plătit din fonduri publice în anul 2014, precum şi la alte măsuri în domeniul cheltuielilor publice a fost promulgată marţi, 18 martie, de preşedintele Traian Băsescu.

OUG 103/2013 are ca obiect de reglementare stabilirea drepturilor salariale ale personalului bugetar pentru anul 2014, precum şi promovarea unor măsuri legislative prin care să se prevadă menţinerea unor măsuri fiscal-bugetare care şi-au încetat aplicabilitatea la 31 decembrie 2013.

O mamă din Germania a creat un site pentru vânzarea şi cumpărarea laptelui matern

on .

 

 

 

Tanja Muller, mamă a doi copii, din Germania, a creat un site pentru vânzarea şi cumpărarea laptelui matern, ceea ce a dus la crearea a două tabere, susţinătorii beneficiilor acestei iniţiative şi persoane din sectorul sănătăţii care avertizează în legătură cu posibilele riscuri.

'Uneori, unele mame au mult lapte iar altele au foarte puţin', explica recent Tanja, în vârstă de 37 de ani, pentru ziarul german 'Süddeutsche Zeitung'.

Brăila: CJ alocă 60 milioane lei pentru finanţarea spitalelor

on .

 

 

 

Consiliul Judeţean Brăila alocă pentru anul 2014 suma de 60 de milioane lei pentru finalizarea lucrărilor de reabilitare şi modernizare aflate în derulare la Spitalul Judeţean de Urgenţă şi Spitalul de Pneumoftiziologie şi pentru dotarea unităţilor spitaliceşti cu echipamente medicale noi.

Potrivit preşedintelui CJ Brăila, suma exactă care va fi investită în spitale este de 59,3 milioane lei, din care 10 milioane lei vor merge spre dotarea cu aparatură medicală a sălilor de operaţii de la Spitalul Judeţean de Urgenţă.

UNOPA şi Institutul 'Matei Balş' au lansat campania "HIV Street Art"

on .

 

 

 

Vineri, 10 ianuarie, a fost lansată o campanie naţională de informare, educare şi conştientizare a importanţei testării HIV, care se va derula pe o perioadă de un an, de către UNOPA, Institutul Naţional de Boli Infecţioase şi Fundaţia 'Prof. Dr. Matei Balş'.

"Lecţia învăţată trebuie să fie aceea de a ne proteja pentru a evita riscul de infectare. 'HIV Street Art' va porni în caravană în alte oraşe mari din ţară.

Vânzări versus siguranţă: producătorii de dispozitive medicale se opun unei legislaţii europene mai dure în domeniu

on .

 

 

 

Legi mai stricte privind acordarea licenţelor pentru dispozitive medicale urmează să fie votate săptămâna viitoare de Parlamentul European.

Temându-se de o scădere a vânzărilor, producătorii au lansat o campanie puternică de lobby şi PR, care exagerează riscurile potenţiale ale noilor reglementări asupra pacienţilor, relatează Der Spiegel.

Cristian Buşoi (CNAS): Nu există probleme în finanţarea spitalelor

on .

salarii spitalePreşedintele CNAS, Cristian Buşoi, a declarat marţi în cadrul unei conferinţe de presă că în ceea ce priveşte asigurarea salariilor nu există probleme.  


"Cei care fac presiuni spunând că au zero în contract nu spun tot adevărul, şi anume, faptul că la contractul pe care îl au până în luna octombrie vor veni acte adiţionale din fondul de rezervă al caselor judeţene şi din fondul de rezervă al Casei Naţionale pentru a acoperi creditele de angajament pentru lunile octombrie, noiembrie şi decembrie şi plăţile aferente în aceste luni.

Mandela a fost de cel puţin două ori în pragul morţii în ultima săptămână

on .

Nelson-Mandela1 rsNelson Mandela s-a aflat de două ori într-un 'serios pericol' în ultima săptămână, a anunţat canalul de televiziune american CBS, relatează luni cotidianul spaniol El Mundo. Potrivit acestei televiziuni, în una din situaţii Mandela nu răspundea la tratament, iar în cealaltă, s-a declanşat alarma aparatului care îl menţinea în viaţă.

Guvernul sud-african nu a dorit să comenteze această ştire şi s-a limitat să repete mesajul potrivit căruia Mandela se află în stare 'critică, dar stabilă'. Fostul preşedinte este internat de mai bine de o lună şi jumătate într-un spital din Pretoria, potrivit aceleiaşi surse.

Luna plină poate perturba somnul

on .

full-moon-telescope-and-registax rsEste mai greu să dormim atunci când pe cer este Lună plină, susţine o echipă de oameni de ştiinţă elveţieni în cadrul unui studiu care oferă, conform lor, o primă dovadă ştiinţifică asupra influenţei ciclului lunar asupra somnului oamenilor, informează AFP.

Echipa de cercetători, coordonată de profesorul Christina Cajochen de la Spitalul Universitar de psihiatrie din Basel, a studiat 30 de voluntari care au fost trimişi la culcare într-un spaţiu amenajat într-un laborator.

Victor Ponta: Vom avea două avioane şi opt elicoptere pentru situaţii de urgenţă

on .

ponta-basescu-e-cel-care-a-promulgat-legile-prin-care-s-a-privatizat-rompetrol-97627-1Premierul Victor Ponta a anunţat vineri, într-o conferinţă, la Sibiu (centru), că România "are un sistem pe care-l invidiază foarte multe ţări din zonă", format din două avioane şi opt elicoptere pentru situaţii de urgenţă.

"Vom avea un avion de transport de mare capacitate, unul de mică capacitate şi opt elicoptere. E meritul în special al domnului Arafat (secretar de stat la Ministerul Sanatatii - n.n.), noi ceilalţi l-am sprijinit, dar avem un sistem pe care-l invidiază foarte multe ţări din zonă", a spus Victor Ponta.

Medicii de familie refuză distribuirea cardului de sănătate

on .

109820 rsSecretarul general al colegiului Medicilor Suceava, Irina Badrajan, a declarat presei că medicii de familie refuză distribuirea cardurilor de sănătate către asiguraţi, motivând că editarea datelor pe cardurile de asigurat şi distribuirea lor trebuie făcute doar de CNAS

Pe lângă asta, cititoarele de carduri şi contractele de mentenanţă pentru acestea trebuie să fie cumpărate de instituţie, prin licitaţie, şi date în folosinţă medicilor, prin contract de comodat.

Neregulile privind cardul de sănătate: Vinovaţii trebuie să răspundă în faţa justiţiei

on .

300915-s rsMinisterul Sănătăţii susţine, în legătură cu neregulile constatate de Corpul de control al primului-ministru privind implementarea cardului naţional de sănătate, că, în cazul în care vor fi dovediţi vinovaţii, aceştia trebuie să răspundă în faţa justiţiei.

"Ministerul Sănătăţii împreună cu Casa Naţională de Asigurări de Sănătate consideră că introducerea cardului naţional de sănătate este necesară pentru sistemul sanitar românesc.

Prelevare pentru un transplant de cord, la Spitalul Floreasca

on .

w560xh316 transplant de cord1 rsO operaţie de prelevare pentru un transplant de cord se desfăşoară vineri la Spitalul Clinic de Urgenţă Floreasca, donatorul fiind un copil de 14 ani, a declarat dr. Victor Zota, coordonator naţional pentru transplant.

Potrivit acestuia, copilul, care căzuse între etaje, a fost adus din provincie la Spitalul Clinic de Urgenţă Floreasca. Pacientul primitor este un bărbat în vârstă de 45 de ani, care se afla de mult timp pe lista de aşteptare. Intervenţia este realizată de o echipă condusă de dr. Şerban Brădişteanu, realizatorul primului transplant cardiac din România.

Atentatorul de la Iaşi va fi expertizat psihiatric la IML

on .

atentatorul-de-la-iasi-va-fi-expertizat-psihiatric-la-iml-18457052 rsBărbatul care a intrat luni cu o bombă artizanală în Universitatea Tehnică din Iaşi, Oliver Florin Stan, va fi expertizat psihiatric la Institutul de Medicină Legală.

Potrivit procurorilor DIICOT, bărbatul, în vârstă de 38 de ani, va fi dus în faţa unei comisii pentru a se afla dacă a avut sau nu discernământ în momentul în care a intrat cu o bombă improvizată în amfiteatrul în care se desfăşura examenul de licenţă al unui grup de 40 de studenţi politehnişti.

"Noapte albă pentru zile negre", organizată de Crucea Roşie

on .

969469 645311508815552 999373869 n RSSocietatea Română de Cruce Roşie a organizat vineri în Parcul "Lumea Copiilor", la aniversarea a 137 de ani de activitate umanitară, evenimentul "Noapte albă pentru zile negre", o simulare de tabără de dezastre având ca obiectiv conştientizarea populaţiei cu privire la importanţa intervenţiei în caz de dezastre.

O sută de persoane au fost invitate să doarmă o noapte în corturile Crucii Roşii în aceleaşi condiţii în care dorm oamenii rămaşi fără locuinţă după un dezastru.

Tehnica celor 'trei părinţi' va fi dezbătută în curând în Parlamentul britanic

on .

117895403  426781c rsGuvernul britanic a autorizat joi dezbaterea anul viitor în Parlament a unei tehnici de reproducere asistată, în cadrul căreia ADN-ul a trei părinţi este utilizat la crearea unui embrion sănătos, relatează AFP.

Această tehnică inovatoare face ca mamele să nu mai transmită bebeluşilor boli genetice grave, cum ar fi distrofiile musculare, înlocuindu-le ADN-ul mitocondrial bolnav cu unul sănătos, de la un 'al treilea părinte'. Dezbaterea ar urma să aibă loc anul viitor în Parlament, Marea Britanie putând fi astfel prima ţară din lume care să permită această terapie.

Raed Arafat, la Podgorica: Evacuăm pacienţii pentru primul avion

on .

raed-arafat-va-conduce-ministerul-sanatatii-pana-la-alegerile-parlamentare rsDr. Raed Arafat, secretar de stat în Ministerul Sănătăţii, care se află la Podgorica, a precizat că, în prezent, sunt evacuaţi din spitalul muntenegrean pacienţii pentru primul avion care va decola spre România şi care este pregătit pentru Terapie Intensivă.

"Evacuăm pacienţii pentru primul avion, care este pregătit pentru Terapie Intensivă. Sunt 12 pacienţi. Primii şase au plecat, sunt cei care se pun pe tărgile de sus din avion.

Petru Luhan, desemnat eurodeputatul anului la categoria sănătate a MEP Awards 2013

on .

petru-luhan-europarlamentarul-anului-2013 rsEurodeputatul PDL Petru Luhan a fost desemnat marţi seară eurodeputatul anului la categoria sănătate a MEP Awards 2013, într-o ceremonie desfăşurată la Bruxelles.

În cadrul galei 'MEP Awards' organizate de The Parliament Magazine au fost acordate premii la 20 de categorii, în urma voturilor acordate în perioada 27 mai - 7 iunie exclusiv de membrii Parlamentului European (PE), care au avut de ales la fiecare secţiune între trei candidaţi rămaşi pe lista scurtă.

Citeste si...

Posta Medicala - stiri din sanatate, articole scrise de medici si informatii medicale pentru sanatatea ta!