Medicii de familie refuză distribuirea cardului de sănătate

on . . Accesări: 2502

109820 rsSecretarul general al colegiului Medicilor Suceava, Irina Badrajan, a declarat presei că medicii de familie refuză distribuirea cardurilor de sănătate către asiguraţi, motivând că editarea datelor pe cardurile de asigurat şi distribuirea lor trebuie făcute doar de CNAS

Pe lângă asta, cititoarele de carduri şi contractele de mentenanţă pentru acestea trebuie să fie cumpărate de instituţie, prin licitaţie, şi date în folosinţă medicilor, prin contract de comodat.

Badrajan a precizat că, pe 1 septembrie 2010, a fost încheiat un memorandum aprobat de premierul de la acea vreme, Emil Boc, de către Ministrul Sănătăţii de atunci, Cseke Attila şi de către fostul preşedinte al CNAS, Lucian Duţă, în care erau prevăzute fondurile pentru realizarea şi distribuirea acestor carduri de sănătate. Potrivit lui Badrajan, între CNAS şi Poşta Română s-a încheiat un contract de distribuire a cardurilor către asiguraţi, cu termen limită de realizare 1 decembrie 2010.

Cardul de sănătate poate fi eliberat titularului doar de emitent - CNAS.

''Fondurile s-au dus, nu ştim pe ce. În aceste condiţii, medicii de familie refuză categoric distribuirea cardurilor, dar acceptă să fie utilizatorii acestora'', a spus Badrajan, subliniind că editarea datelor pe card este consumatoare de timp şi conduce la reducerea timpului alocat consultaţiei medicale, activităţii medicale efective, în detrimentul pacientului, al calităţii actului medical şi al relaţiei medic-pacient.

Preşedintele CNAS a discutat cu reprezentanţii medicilor de familie.

Totodată, Badrajan susţine că medicii sunt nemulţumiţi şi de faptul că informaţiile pe care ei ar trebui să le inscripţioneze pe cardurile de sănătate sunt inutile, având în vedere lansarea Dosarului Electronic al Pacientului (DEP) începând cu 24 ianuarie 2014, conform calendarului declarat Comisiei Europene în cadrul proiectului DEP finanţat din fonduri europene.

Sursa: AGERPRES

Posta Medicala - stiri din sanatate, articole scrise de medici si informatii medicale pentru sanatatea ta!