Prima intervenţie chirurgicală pro bono asupra unei tuori la baza craniului de 8 cm

on . . Accesări: 2767

surgery room2 rsO primă intervenţie chirurgicală dintr-un program de operaţii pro bono pe care Reţeaua Regina Maria le are în vedere la Spitalul Euroclinic a fost realizată la un pacient diagnosticat cu craniofaringiom recidivant gigant de 8 centimetri.

Pacientul, un tânăr de 36 de ani, şi-ar fi putut pierde complet vederea dacă nu ar fi fost operat din nou. Intervenţia de microneurochirurgie realizată de dr. Sergiu Stoica a fost extrem de dificilă prin natura şi localizarea tumorii şi ea a durat 7 ore.

Medicul a explicat luni, într-o conferinţă de presă, că 80% din tumoră a fost excizată, urmând ca restul, care se află în altă zonă, să fie înlăturată printr-o altă intervenţie care va fi făcută de specialişti ORL.

"Strategia operatorie este un mod conceptual de planificare şi execuţie a tuturor etapelor intervenţiei. O operaţie veritabilă de microchirurgie începe în afara sălii de operaţie, cu o planificare atentă preoperatorie şi continuă ulterior, de-a lungul tuturor paşilor procedurii. Folosirea unor metode de neuranestezie de mare calitate, comunicarea fluentă între neurochirurg şi personalul de sală, o strategie bine aleasă şi bine executată astfel încât să includă şi variaţiile anticipate, toate acestea sunt elemente esenţiale de microchirurgie modernă", a arătat medicul.

El a subliniat că aici, încă de la început, s-a axat pe patologii mai dificile care nu au putut fi rezolvate în altă parte.
Scopul intervenţiei chirugicale a fost îndepărtarea unei porţiuni cât mai mari din tumoră, dar şi ameliorarea sau cel puţin prezervarea funcţiei glandei hipofize şi a vederii.

Deoarece pacientul fusese operat în alte două rânduri pe cale transfenoidală prin fosele nazale, anatomia locală era modificată, ceea ce ar fi îngreunat suplimentar accesul.

De asemenea, pentru a proteja cât mai mult nervul optic stâng care era mai puţin compromis, s-a decis ca intervenţia să se facă prin partea dreaptă a tumorii, ceea ce a garantat o lezare cât mai mică a acestor structuri nervoase.

Dr. Sergiu Stoica foloseşte metode moderne chirugicale ori de câte ori este indicat, pentru a reduce la minim trauma pentru pacient. Părul pacientului nu a fost ras decât pe o fâşie lată de 1 cm, iar incizia a fost minimă.

În acest caz s-a utilizat un microscop de mare putere care a asigurat o vizualizare adecvată a structurilor nervoase şi s-a folosit instrumentar delicat de microchirurgie care a permis microdisecţia atraumatică a tumorii de structurile vitale.

Tehnologia modernă de care dispune unitatea sanitară a permis neurochirurgului să verifice cu exactitate unde se află diferite structuri nervoase vitale în raport cu tumora.

"Pentru fiecare caz în parte îmi asum o mare responsabilitate neurochirurgicală, în sensul de a executa cu succes strategia preoperatorie, ţinând cont de toate acele detalii mărunte sau posibile aspecte neprevăzute care pot apărea în timpul operaţiei.

În plus, în neurochirurgie, succesul se bazează pe efortul echipei şi depinde de munca fiecăruia şi perfecta coordonare a întregului personal din sală, de la neurochirurg la anestezist şi până la asistenta de neurochirurgie şi asistenta de sală. Ceea ce avem în comun colegii mei şi cu mine este că iubim ceea ce facem", a afirmat dr. Sergiu Stoica.

Medicul anestezist Anca Vişan a spus, la rândul său, că a fost aleasă o metodă de anestezie care nu mai este folosită în alte unităţi. Este vorba de o anestezie totală intravenoasă continuă cu cateter venos central controlat prin monitorizarea directă a profunzimii acesteia cu bispectar index - o formă prelucrată a electroencefalogramei, permiţând o trezire promptă şi fără sedare reziduală la sfârşitul operaţiei şi astfel o evaluare neurologică corectă, neparazitată, rapidă şi extrem de necesară.

Craniofaringiomul este o tumoră benignă, care se dezvoltă la baza craniului în regiunea şeii turceşti, în apropierea glandei hipofizare şi se presupune că provene din resturile embrionare cu rol în formarea hipofizei.

O astfel de intervenţie la Spitalul Euroclinic costă în jur de 300.000 de lei, iar în străinătate între 50.000 - 60.000 de euro.

Programul pro bono din cadrul Spitalului Euroclinic va permite efectuare de operaţii gratuite lunar sau trimestrial, în funcţie de capacitatea spitalului de a le susţine financiar, şi va cuprinde trei specialităţi medicale neurochirurgie, chirurgie bariatrică şi onco ginecologie.

Pacienţii pot aplica pentru a fi selectaţi în acest program printr-un formular care poate fi completat pe site-ul www.reginamaria.ro în secţiunea pro bono. Selecţia medicală va fi făcută de echipa medicală a fiecărei specialităţi.

"Credem în medicina făcută din suflet şi în dăruirea faţă de pacient. De aceea am lansat acest program, prin care oferim cazurilor sociale şansa de a beneficia de intervenţii complexe, realizate cu aparatură medicală de înaltă performanţă", a subliniat Laura Panait, director operaţiuni Reţeaua Regina Maria.

Sursa: AGERPRES

Posta Medicala - stiri din sanatate, articole scrise de medici si informatii medicale pentru sanatatea ta!