Tehnica celor 'trei părinţi' va fi dezbătută în curând în Parlamentul britanic

on . . Accesări: 2272

117895403  426781c rsGuvernul britanic a autorizat joi dezbaterea anul viitor în Parlament a unei tehnici de reproducere asistată, în cadrul căreia ADN-ul a trei părinţi este utilizat la crearea unui embrion sănătos, relatează AFP.

Această tehnică inovatoare face ca mamele să nu mai transmită bebeluşilor boli genetice grave, cum ar fi distrofiile musculare, înlocuindu-le ADN-ul mitocondrial bolnav cu unul sănătos, de la un 'al treilea părinte'. Dezbaterea ar urma să aibă loc anul viitor în Parlament, Marea Britanie putând fi astfel prima ţară din lume care să permită această terapie.

'Avem tot dreptul să încercăm să lansăm cât mai repede un tratament care salvează vieţi', a spus Sally Davies, consilier guvernamental pe probleme de sănătate publică.

În fiecare an un bebeluş din 200 se naşte cu o formă de boală a ADN-ului mitocondrial, care afectează structurile interne ale celulelor ce permit producerea, stocarea şi distribuirea energiei necesare celulei, transmise apoi corpului.

În prezent se dezvoltă o tehnică ce constă în prelevarea ADN-ului mitocondrial de la mamă şi înlocuirea lui cu ADN-ul unui al treilea părinte, pentru a rezulta un embrion sănătos. Copiii născuţi prin acest procedeu seamănă cu cei doi părinţi deoarece caracteristicile umane sunt codate în ADN-ul nucleului celulei şi nu în cel mitocondrial.

Tehnica numită a celor 'trei părinţi' este autorizată în prezent doar pentru cercetările de laborator.

Sursa: AGERPRES

Posta Medicala - stiri din sanatate, articole scrise de medici si informatii medicale pentru sanatatea ta!