Neuropatia diabetică are o prevalenţă ridicată

on . . Accesări: 2366

Diabet rsNeuropatia diabetică are o prevalenţă foarte ridicată şi faţă de complicaţiile mai frecvente decât aceasta (HTA, dislipidemie, obezitate), au subliniat vineri medicii participanţi la întâlnirea cu tema 'Past, present and future in diabetes complication research'.

Manifestarea a reunit peste 100 de medici implicaţi în managementul persoanelor cu neuropatie diabetică. Neuropatia diabetică afectează unul sau mai mulţi nervi şi se manifestă prin diverse semne şi simptome, dintre care cele mai frecvente sunt paresteziile şi durerea.

Persoanele care suferă de diabet zaharat ar trebui să efectueze periodic controale de rutină şi să se informeze despre metodele de prevenire a apariţiei complicaţiilor, cu precădere a neuropatiei diabetice.

Deşi acest tip de complicaţie este dificil de evaluat şi tratat, este extrem de importantă diagnosticarea precoce, a subliniat prof. dr. Rodica Pop-Buşui, profesor asociat la Universitatea din Michigan SUA.

Ea a subliniat că este necesar să se facă cercetări globale în acest domeniu, cu participarea cercetătorilor şi medicilor specialişti din mai multe ţări.

"Dorim să promovăm cercetarea şi în România şi să dezvoltăm un parteneriat", a accentuat specialista.

Referitor la studiul privind un eventual tratament cu celule stem, medicul a spus că deocamdată "nu suntem în faza de a putea trata neuropatia diabetică cu celule stem. Au fost făcute multe progrese în faza din preclinic", a punctat prof. dr. Rodica Pop Buşoi.

Ea a arătat că în SUA se fac examene clinice multiple pentru a fi diagnosticată cât mai repede complicaţia, menţionând că neuropatia diabetică este extrem de complexă şi presupune un consult pluridisciplinar - medic de familie, medic internist, endocrinolog.

Practic, neuropatia diabetică poate afecta fiecare porţiune a sistemului nervos, iar procesul este în mare parte ireversibil. Cele mai severe consecinţe ale neuropatiei diabetice sunt durerea, tulburările trofice şi circulatorii, precum şi afectarea sistemului nervos vegetativ. Pentru persoanele cu diabet zaharat, neuropatia diabetică, cea mai frecventă complicaţie severă şi chiar invalidantă, poate fi considerată o altă boală.

În diagnosticarea şi monitorizarea neuropatiei diabetice sunt implicaţi specialişti din diabet, cardiologie, neurologie, oftalmologie, nutriţie, medicină de familie, şi presupune o muncă în echipă, pentru a-i asigura persoanei diagnosticate cu această afecţiune o viaţă mai bună, lipsită de complicaţii severe.

Din păcate, această complicaţie a diabetului zaharat este mult subdiagnosticată. Situaţia este cu atât mai gravă cu cât efectele neuropatiei diabetice sunt de cele mai multe ori ireversibile.

Cauza complicaţiilor diabetului se găseşte la nivel intracelular. Pacienţii cu diabet au asociaţi o serie de factori de risc precum hipertensiunea arterială în proporţie de 77%, dislipidemia - 69%, obezitatea în proporţie de 48%, neuropatia - 43%,
boala coronariană - 36%, diabet în familie - 24% şi retinopatie în proporţie de 16%.

Sursa: AGERPRES

Posta Medicala - stiri din sanatate, articole scrise de medici si informatii medicale pentru sanatatea ta!