Plantago major - un remediu homeopatic mic cu importanţă mare

on . . Accesări: 20019

dentar.jpgPătlagina este o plantă aparţinând familiei Plantaginaceae, familie de plante des întâlnită pe pajişti şi păşuni. Frunzele acestei plante sunt sărate şi amărui la gust, iar rădăcină este sărat-dulceagă. Frunzele sunt utilizate pentru a fi frecate pe părţile de corp înţepate de insecte (pe locurile înţepăturilor de insecte), producând o uşurare a senzaţiilor şi o vindecare rapidă a leziunilor. De asemenea, pot fi folosite pentru a opri sângerări uşoare. Planta conţine un glucozid care se regăseşte şi în silur (Euphrasia officinalis). Frunzele proaspete ale plantei sunt utilizate şi pentru uşurarea durerilor de dinţi. Astfel, ele se aplică în urechea de pe partea dureroasă. Dacă frunzele acţionează, ele devin negre şi trebuie înlocuite. Dacă nu acţionează, rămân verzi.
Frunzele plantei au mult mucus şi abilitatea de a absorbi multă apă, de aceea pot fi utilizate şi în constipaţii.

Remediul homeopatic preparat din pătlagină, Plantago major este unul dintre principalele remedii pentru nevralgii la fumători (trigemen, nerv vag) şi dureri de dinţi.

Este indicat în dureri dentare care apar după extracţii dentare, dureri agravate la atingerea locului dureros, la aer rece, noaptea, dar şi la extreme de frig sau căldură. Pot fi indicate şi în dureri dentare cauzate de abcese la debut sau inflamaţii ale gingiei.
Durerea dentară se însoţeşte de salivaţie profuză, de o tumefiere a obrazului şi de o senzaţie locală de elongaţie (că dinţii sunt prea lungi).
Durerile dentare pot fi însoţite de periodontită (adică de inflamaţia gingiei din jur), de dureri ale urechii şi/sau lăcrimare. O caracteristică a persoanei care prezintă durerea dentară este marea sa sensibilitate la zgomote în timpul episodului dureros. Are senzaţia că cel mai mic zgomot îi trece prin tot corpul. Durerile dentare apar brusc, pot fi eratice (ca nişte junghiuri) şi de multe ori determină iritabilitate şi o mare anxietate.
Un homeopat clasic, Hale, spune că dintre toate remediile homeopatice pentru dureri dentare, nici unul nu se poate compara cu Plantago. Se poate administra PlantagoCH30, 3 granule de 3-4-5 ori pe zi, în funcţie de intensitatea durerii.
Eu utilizez Plantago într-o schemă pentru tratamentul şi prevenţia paradontopatiei uşoare. Folosesc Plantago CH5 sau CH7, 3 granule de 2 ori pe zi, dimineaţa şi seara şi Gingiva CH5 sau CH7, 3 granule de 2 ori pe zi, dimineaţa şi seara, zilnic, 2-3 luni de tratament, cu o lună pauză. Cele două remedii se administrează în acelaşi timp, împreună. Efectul este benefic, dispare inflamaţia, sângerarea superficială a gingiei şi începe o refacere uşoară a degradării gingivale.

Este şi un remediu homeopatic indicat în durerea de dinţi nevralgică a fumătorilor. Plantago poate fi utilizat şi pentru efectele neplăcute ale utilizării excesive de tutun (poate provoca dezgust faţă de tutun la consumatori). Plantago este unul dintre componenţii preparatului Nicotan (Plantextrakt) şi a Formulei Anti-tabagice (Plantextrakt), utilizată pentru sprijinirea opririi fumatului la cei dependenţi de tutun.

Altă utilizare importantă a remediului este enurezisul nocturn, cu urină profuză (palidă, apoasă, fără miros), la copii însetaţi şi mai lenţi.
În enurezis, diagnosticul diferenţial se va face cu următoarele remedii:
Belladonna – enurezis în timpul somnului profund, de regulă după miezul nopţii şi către dimineaţă
Causticum – enurezis ca urmare a inabilităţii sfincterului vezical, enurezis în primul somn, agravat în lunile de iarnă
Chloralum – copii care îşi udă în mod persistent patul în fiecare noapte, în ciuda tuturor precauţiilor luate, enurezisul are loc mai ales în ultima parte a nopţii
Kreosotum, Lac caninum, Senega, Sepia – copii udă patul în timp ce visează că urinează într-o manieră decentă şi într-un loc corespunzător; este foarte greu să scoli aceşti copii din somn, care este foarte profund
Sepia – enurezis în primul somn, aproape imediat ce adoarme copilul.

Dr.Sorina Soescu

Posta Medicala - stiri din sanatate, articole scrise de medici si informatii medicale pentru sanatatea ta!