Coccus cacti - un remediu util pentru tuse

on . . Accesări: 30918

tuse.jpgPrintre remediile homeopatice utile în această primăvară bogată în viroze se numără şi Coccus cacti, binecunoscut pentru utilitatea sa în tratamentul episoadelor de tuse. Dactylopius coccus cacti este o insectă care se hrăneşte cu un cactus din Mexic, din partea vestică a Indiei etc. Din această insectă se mai obţine un colorant roşiatic, folosit atât în industria alimentară cât şi în produsele medicinale sau cosmetice. Este foarte interesant faptul că acest produs colorant conţine un constituient chimic care se regăseşte şi în alte plante, utilizate drept anti-tusive: Drosera, Rumex crispus şi Sticta pulmonaria.

Tropismul remediul Coccus cacti este pentru mucoasele membranare ale gâtului, laringelui, aparatului respirator superior şi pentru mucoasa genito-urinară.
Senzaţia principală pentru care se prescrie remediul este cea de iritaţie la nivelul mucoaselor (ochilor, gâtului, laringelui, organelor respiratorii, mucoasei uro-genitale), care se manifestă sub diferite feluri:
senzaţie de fir de păr sau de fărămitură de pâine la nivelul gâtului
senzaţie că un fir de păr atârnă la nivelul faringelui posterior
senzaţie de fir de păr în ochi sau în nări
sensibilitate la atingere a mucoaselor membranare – greaţă, sufocare sau tuse când se spală pe dinţi sau dacă atinge marginile limbii
intoleranţă la purtarea lenjeriei intime, la atingerea vulvei sau iritaţie dureroasă în timpul actului sexual

Principalul simptom pentru care se prescrie remediul este catarul mucoasei respiratorii, mai ales la nivelul faringelui şi laringelui, cu iritaţie locală, acumulare de mucus, ameliorat la aer liber (în exterior) şi agravat la căldură (aer cald, în pat, cameră caldă sau îmbrăcat prea gros şi călduros). Copii tuşesc în permanenţă când sunt în interior, tusea este constantă, determinată de o senzaţie de gâdilitură la nivelul faringelui, datorită tusei copilul aproape se sufocă, iar după un paroxism de tuse, expectorează mucus alb şi vâscos în cantităţi destul de mari. Frecvent apar paroxisme de tuse dimineaţa la trezire, când şi cantitatea de mucus eliminată este mult mai abundentă.
Catarul respirator se însoţeşte de cele mai multe ori şi de catar nazal, copilul având nasul înfundat, cu secreţii şi episoade de strănut frecvente.
Singura ameliorare a simptomelor apare la aer curat, de aceea de multe ori când ajunge la medic, copilul este mult mai bine (după un drum prin aer liber) şi părintele este disperat, ştiind cât de rău i-a fost copilului acasă.
Pacientul care are nevoie de Coccus cacti are şi o senzaţie intensă de sete, pentru cantităţi mari de apă, administrate frecvent, prezentând şi o senzaţie de uscăciune la nivelul gurii şi a limbii. De asemenea, are şi o tendinţă de a transpira şi de a tuşi la cel mai mic efort, precum şi un apetit crescut, în ciuda problemelor de sănătate.
O indicaţie interesantă pentru remediul Coccus cacti, de la dr. Borland, este în tratamentul ochiului, atunci când după îndepărtarea unui corp străin, pacientul tot simte că ar mai fi rămas ceva la nivelul ochiului. Dacă sunt administrate câteva doze de Coccus cacti, această senzaţie remanentă de corp străin, datorită abraziunii locale va fi îndepărtată fără probleme.
La nivel uro-genital, acest remediu poate fi utilizat pentru tratamentul cistitelor şi altor infecţii uro-genitale (anexite etc), atunci când apare o senzaţie locală de arsură în timpul urinării, care continuă după încheierea urinării şi când există o foarte mare sensibilitate locală la atingere. În acelaşi timp, există şi secreţii locale abundente, vaginale sau uretrale, cu mucus vâscos, abundent şi lipicios.

Coccus cacti este un remediu cu puţine indicaţii generale sau constituţionale, dar cu multe indicaţii locale. Pentru medicul homeopat este o mică comoară, mai ales în tratamentul infecţiilor respiratorii.

Dr. Sorina Soescu

Posta Medicala - stiri din sanatate, articole scrise de medici si informatii medicale pentru sanatatea ta!