Remediile homeopatice pot fi preparate din orice fel de substanţă existentă, inclusiv din medicamente alopate. Un astfel de remediu extrem de eficient este cel preparat din aspirină şi denumit în limba latină, Salicylicum acidum. În doze mari, acidul salicilic dilată vasele periferice, în particular cele de la nivelul pielii, ceea ce accentuează
transpiraţia. În plus, are un efect diuretic. Persoanele sensibile pot reacţiona la dozele mici de acid salicilic cu accelerarea pulsului şi senzaţii diferite la nivelul regiunii cardiace.
Principalele indicaţii ale remediului homeopatic Salicylicum acidum sunt vertijele, cu tendinţa de a cădea spre partea stângă, în timp ce toate obiectele din jur par a se duce spre dreapta. Este un remediu indicat în boala Meniere, în vertijuri care apar şi dispar fără o cauză aparentă, în prezenţa de acufene, tinnitus şi zgomote în urechi, precum şi în stări de ameţeală apărute la poziţia orizontală, care se accentuează când persoana îşi ridică capul sau încearcă să stea în capul oaselor. În plus, persoana poate prezenta transpiraţii intense, cu stare de sete intensă, precum şi o lipsa a apetitului, datorită unei stări persistente de greaţă. Multe dintre probleme pot apare ca urmare a suprimării transpiraţiei picioarelor (chiar prin folosirea unor deodorante cu efecte mai intense).
Pentru oricare dintre aceste simptome, se indică Salicylicum acidum CH7 sau CH9, 3 granule de 2-3 ori pe zi, în cure de tratament de 10-14 zile.
Funcţie de similaritatea simptomatologiei pacientului cu tabloul clinic al remediului, se pot utiliza doze mai mari, sau frecvenţe mai rare ale administrării sale.