
Persoana are de cele mai multe ori palpitaţii, agravate la mişcare, la cel mai mic efort fizic, atunci când urcă scări, dacă este prea cald afară sau stă într-o cameră încălzită şi dacă se gândeşte la problemele sale (adică dacă se teme să nu o apuce palpitaţiile, atunci o apucă). De asemenea, pot apare palpitaţii după somn.
Alte simptome ale persoanei care are nevoie de Lycopus virginicus sunt setea foarte intensă, pentru mari cantităţi de lichide, dacă se poate reci şi foamea crescută. Dar în acelaşi timp pot apare senzaţii de constricţii la nivelul laringelui, cu nod în gât şi dificultăţi de înghiţire.
Un simptom important este starea de apăsare pe piept, cu dificultatea de respiraţie. Această problemă se agravează dacă persoana stă întinsă pe partea dreaptă, după mişcare sau cel mai mic efort fizic. De asemenea, stările de sufocare sau apăsare pe piept pot apare dimineaţa şi seara, într-o cameră caldă şi se pot ameliora după masaj sau frecţionarea toracelui.
În acelaşi timp cu senzaţia de sufocare poate exista o stare generală de nervozitate accentuată, însoţită de extremităţi reci, de o mare agitaţie, în special seara şi noaptea. Frecvent poate apare o senzaţie de durere la nivelul globilor oculari, care au tendinţa să protruzioneze din orbite (simptom tipic al hipertiroidiei).
O indicaţie specifică şi punctuală pentru utilizarea acestui remediu homeopatic este reprezentată de hipertiroidia care debutează odată cu menopauza.
Remediu poate fi administrat zilnic, în diluţii mici, CH9, sau săptămânal, în diluţii CH30 sau CH200, funcţie de similaritatea între tabloul descris mai sus şi cel regăsit la pacient (principiul homeopatiei).
Atunci când este bine indicat, poate fi folosit ca adjuvant la cazurile severe de hipertiroidie sau ca tratament unic pentru cazurile uşoare, favorizând reglarea funcţiei tidoidiene şi dispariţia simptomelor cardiace asociate.
Dr. Sorina Soescu