Remediile homeopatice sunt considerate „mici” atunci când au indicaţii puţine
şi specifice şi când nu prezintă un tablou clinic bine documentat. De cele mai
multe ori, acest lucru se întâmplă nu pentru că remediul are acţiuni mai puţin
importante, ci pentru că este insuficient studiat
pentru că nu are proving-uri
bine documentate şi pentru că este doar ocazional utilizat în practica zilnică.
Caulophyllum ar putea să fie la fel
de bine utilizat ca remediu de constituţie, într-o prescripţie homeopatică bine
documentată, atunci când la pacient se regăseşte senzaţia principală a familiei
Berberidaceelor şi anume – schimbarea intensă, rapidă, bruscă, atât la nivel
mental, cât şi la nivel fizic, precum şi caracteristicile miasmei sicotice, în
care îl încadrează dr. Sankaran, în schema sa despre remediile din plante.
Toate cele trei remedii ale familiei Berberidaceelor au în tabloul lor senzaţia
de schimbare rapidă, intensă, bruscă, având acţiune preponderentă în zona
bazinului, în afecţiuni acute, brusc apărute, dureroase şi spastice – Caulophyllum, la nivelul organelor
genitale, Berberis vulgaris, la
nivelul organelor urinare (un remediu în colici urinare) şi Podophyllum la nivelul intestinului gros
şi rectului (un remediu al diareilor). Caulophyllum este de nepreţuit ca remediu în timpul sarcinii. Este principalul remediu care rezolvă contracţiile uterine exagerate, ce apar în timpul sarcinii. Multe femei se sperie de durerile şi tensiunea uterină ce apare brusc, în orice lună de sarcină, temându-se de evoluţie spre o pierdere de sarcină sau naştere prematură. În aceste situaţii, Caulophyllum 15CH, 3 granule din oră în oră, 3-4 administrări reuşeşte să favorizeze relaxarea miometrului şi dispariţia problemei. Dar momentul „de glorie” al acestui mic remediu este perioada naşterii. Caulophyllum reuşeşte să ajute la regularizarea şi eficientizarea contracţiilor uterine în perioada travaliului. În experienţa mea clinică, am ajuns să prescriu la majoritatea gravidelor, de rutină, o alternanţă de două remedii, Caulophyllum 15CH, 3 granule la o oră alternativ cu Arnica 30CH (remediu cu acţiune anti-traumatică şi tonifiantă a musculaturii netede uterine), imediat după începerea contracţiilor uterine. Eventual, administrarea la 30 minute interval, în momentul în care contracţiile devin din ce în ce mai dese. Alternanţa acestor două remedii homeopatice a ajutat multe primipare să aibă un travaliu de numai câteva ore, iar naşterea propriu-zisă să dureze de ordinul minutelor.
Caulophyllum este indicat şi în situaţia unei gravide epuizate, cu un travaliu de lungă durată, care este prea slăbită pentru a mai avea forţă să ajute la expulzia copilului. Este indicat în special în situaţia în care contracţiile uterine sunt spastice şi în toate direcţiile, fără a fi eficiente. În această situaţia, Caulophyllum 30CH, 3 granule din 30 în 30 minute, 3-4 doze reuşeşte să evite recurgerea la cezariană şi favorizează naşterea pe cale naturală.
Caulophyllum mai are o utilizare deosebit de bună, după naştere. Atunci când uterul nu se contractă eficient, pentru a opri sângerarea post-partum şi pierderile de sânge sunt abundente şi slăbesc femeia, Caulophyllum 30CH, 3 granule din oră în oră, 3-4 doze, apoi la intervale mai rare, de 3-4 ore, poate favoriza refacerea după naştere. Este indicat şi în durerile intense care rămân după naştere, în special la nivelul regiunii inghinale sau a osului pubic, ca urmare a unui travaliu prelungit sau dificil.
Caulophyllum este remediul homeopatic pe care orice femeie gravidă îl poartă în trusa ei, începând din a doua parte a sarcinii şi până după naştere.
O altă indicaţie deosebită a remediului şi de nepreţuit atunci când alte remedii nu acţionează este reprezentată de dureri articulare fugace, migratoare, în special la nivelul articulaţiilor mici ale degetelor mâinilor şi picioarelor. Durerile pot fi intense, brusc apărute, declanşate de frig sau spălare cu apa rece şi ameliorate la căldură şi după apariţia menstrei. Dacă persoana este şi mai iritabilă, nervoasă, schimbătoare ca stare de spirit, Caulophyllum 30CH, 3 granule o dată sau de două ori pe zi, o perioadă de timp, poate ajuta foarte mult cu problema deranjantă reprezentată de reumatismul articulaţiilor mici.
Fiind un remediu cu efect anti-spastic la nivelul musculaturii netede şi cu efect anti-algic şi anti-inflamator, Caulophyllum are multe alte indicaţii, care pot fi regăsite în marile cărţi de Materia Medica. Aceste indicaţii trebuie individualizate şi particularizate funcţie de experienţa homeopatului.
Dar indicaţiile clinice menţionate mai sus sunt cele mai frecvent folosite, mai documentate şi mai de succes, atât în practica personală cât şi în literatura de specialitate. Remediul poate fi indicat fără probleme, în modalităţile mai sus prezentate, fiind de mare ajutor pacienţilor şi medicilor curanţi.
Dr. Sorina Soescu