Stimularea circulaţiei cerebrale cu ajutorul gemoterapiei

on . . Accesări: 8128

arin_negru_maslin.jpgUnul dintre marile şi importantele efecte ale stresului asupra organismului il constituie spasmul vascular. Vasele de sânge din periferie, în mod special, se contractă pentru a permite un mai mare flux de sânge către organele centrale, vitale ale organismului, ca acestea să facă faţă mai bine situaţiilor stresante. Dacă situaţiile stresante sunt de lungă durată şi persistente, atunci „periferia” organismului este în permanenţă afectată. La nivelul creierului, se produce spasmul vaselor care irigă zona anterioară a creierului, lobul frontal, sediul logicii şi raţiunii, pentru a permite un mai bun flux de sânge în zona posterioară a creierului şi la nivelul cerebelului, zonele care se ocupă de comportamentele instincte şi reflexe. În situaţii de stres, omul reacţionează reflex şi instinctiv, nu logic şi raţional. Dacă stresul este prelungit, atunci această proastă vascularizaţie a zonei frontale a creierului se poate prelungi şi apar multiple tulburări.
Insuficienţa circulaţiei periferice, mai ales a celei cerebrale duce la o mulţime de mici probleme, care afectează calitatea vieţii persoanei afectate – de la ameţeli şi tulburări de mers, până la probleme legate de atenţie, concentrare şi memorie şi tulburări de comportamente (depresie sau furie).
Gemoterapia are câteva soluţii eficiente pentru îmbunătăţirea circulaţiei cerebrale.
Schema cea mai des folosită este combinaţia dintre Extractul din muguri de Arin negru- Alnus glutinosa MG=D1, 2 ml în apă, dimineaţa şi Extractul din mlădiţe de Măslin- Olea europaea MG=D1, 2 ml în apă, seara, zilnic, 3-4 luni de tratament. La această schemă se adaugă cu succes produsul fitoterapic Ginkgophyt (Plantextrakt),  care contine un extract standardizat de Ginkgo biloba, plantă reputată pentru îmbunătăţirea circulaţiei periferice, în doză variabilă, adaptată fiecărei persoane, dar administrată numai dimineaţa şi la prânz, întrucât dată seara poate afecta somnul.
În cazul existenţei unei tendinţe spre tromboembolie, în prezenţa unor modificări ale paramentrilor coagulării sau dacă există antecedente tromboembolice personale, atunci schema se îmbogăţeşte cu un nou preparat şi arată asfel:
Extract din scoarţă de mlădiţe de Lămâi- Citrus limonum MG=D1, 2 ml în apă, dimineaţa (un preparat excelent şi pentru tratamentul aterosclerozei cerebrale şi coronare), Extract din muguri de Arin negru- Alnus glutinosa MG=D1, 2 ml în apă la prânz, Extract din mlădiţe de Măslin- Olea europaea MG=D1, 2 ml în apă, seara (preparatul este un foarte bun reglator al hipertensiunii arteriale, precum şi cel mai important produs gemoterapic pentru scăderea valorilor colesterolului şi trigliceridelor). Având o acţiune şi uşor sedativă, este un preparat ideal de administrat seara.
ªi la această schemă se poate adăuga fitoterapicul Ginkgophyt, dimineaţa şi la prânz, în paralel cu schema de mai sus (adică în acelaşi timp).
Alături de aceste scheme se recomandă perioade de odihnă activă, adică persoana trebuie să-şi ocupe timpul cu ocupaţii plăcute, relaxante, precum muzica, desenul, grădinăritul, ceramica, tricotatul, meşteritul uşor prin casă etc. Adică acele ocupaţii care să nu solicite emisfera dreaptă, logică, raţională a creierului, ci preponderent emisfera stângă, creatoare, intuitivă şi imaginativă.
    
Dr. Sorina Soescu

Posta Medicala - stiri din sanatate, articole scrise de medici si informatii medicale pentru sanatatea ta!