Senescenţa

on . . Accesări: 5832

batrani_2.jpgSenescenţa este un proces de involuţie a funcţiilor organismului, un proces inevitabil, care se desfăşoară în funcţie de particularităţile individuale, precum şi de condiţiile de viaţă (alimentaţie, climă, profesie, factori sociali). Longevitatea este determinată atât de factori ereditari cât şi de factori interni sau externi. Din punct de vedere fizic, dupa 60 de ani apar modificări morfofuncţionale la nivel tisular şi celular printr-o atrofiere şi scleroză a diferitelor organe şi ţesuturi. În ansamblu, se produc o serie de modificări biochimice (hormonale) şi funcţionale ale structurilor biologice ale organismului. Procesele fiziologice ale îmbătrânirii se intrică cu modificările patologice.
Modificările morfofuncţionale apărute la vârstnici se reflectă la toate nivelele de aparate şi sisteme. Principalele cauze de morbiditate la vârstnic sunt reprezentate de: patologia cardio-vasculară, patologia neuro-vasculară şi psihică, afecţiuni respiratorii cronice, boli de nutriţie, tulburări ale aparatului locomotor.
Patologia neurologică a vârstnicului este dominată de afecţiunile cerebrovasculare şi de cele degenerative ale sistemului nervos central. Bolile degenerative cerebrale debutează dupa vârsta de 50 de ani şi sunt caracterizate din punct de vedere morfologic prin tulburări neurologice şi psihice variate. După această vârstă creşte  incidenţa aterosclerozei cerebrovasculare care produce accidente vasculare cerebrale şi demenţă prin infarcte multiple. Între afecţiunile degenerative extrapiramidale se numără şi boala Parkinson.
În ceea ce priveşte afectarea psihică la vârstnic sunt caracteristice demenţa, depresia şi psihozele delirante. Demenţele se clasifică în: demenţe de tip Alzheimer, de tip vascular, posttraumatic, datorate unor tulburări somatice şi demenţe de etiologie multiplă. La această vârstă se produce şi alterarea funcţiei cognitive, diminuarea capacităţii de concentrare, scăderea performanţelor intelectuale.
Cardiopatia ischemică cu toate formele ei (angina pectorală, infarct miocardic, ischemia miocardică silenţioasă, moartea subită coronariană) reprezintă principala cauză de mortalitate la vârstnici. Prevalenţa aritmiilor cardiace este mai crescută la aceste vârste şi prin scăderea debitului cardiac şi a tensiunii arteriale e afectată perfuzia organelor ţintă. Înaintarea în vârsta se asociază cu creşterea valorilor tensiunii arteriale, valori care trebuie corectate deoarece hipertensiunea arterială netratată e responsabilă de apariţia numeroase complicaţii ale organelor tintă: cardiopatie hipertensivă, complicaţii cerebrovasculare, complicaţii renale, complicaţii aterosclerotice.
Artrozele, osteoporoza , depunerile articulare de cristale sunt responsabile de dureri şi deformări articulare, decompensări funcţionale şi statice. Sunt boli invalidante care pot culmina cu incapacitatea de autoîngrijire a pacientului respectiv.
Dezvoltarea de reacţii medicamentoase adverse la persoanele în vârsta este de două sau trei ori mai mare decât la adulţii tineri. Datorită scăderii ratei filtrarii glomerulare şi a activităţii hepatice epurarea medicamentelor e mult încetinită. De asemenea  vârstnicii au răspunsuri modificate la aceeaşi concentraţie serică de medicamente. Pacientul vârstnic având patologii asociate riscul ca să apară interacţiuni între medicamente e mult mai mare.
Produsele naturale se pot administra persoanelor vârstnice, în doze corespunzătoare, fără riscul unor reacţii adverse.
Laboratoarele Plantextrakt pun la dispoziţie produse gemoterapice şi tincturi mamă utile în tratamentul afectiunilor apărute la vârstnici.
Extractul din mlădiţe de Sequoia- Sequoia gigantea MG=D1 are efect antisenescent, revitalizant eficient la vârstnici acţionând pe plan geriatric în sensul sporirii forţei fizice şi morale, în andropauză şi menopauză. Adjuvant în neurastenie şi sindroame depresive, anorexie. Amelioreaza artroza senilă acompaniată de osteoporoză dureroasă.
Extractul din muguri de Arin negru- Alnus glutinosa MG=D1 îmbunătăţeşte circulaţia din sfera encefalică şi coronariană. Este adjuvant în sechele ale hemoragiilor cerebrale şi în ramolisment cerebral, sechele ale infarctului de miocard.
Extractul din seminţe de Mesteacăn- Betula verrucosa semi MG=D1 are efect tonic pe sistemul nervos. În asociere cu extractul din muguri de Arin negru este indicat în astenia mentala a varstnicilor.
Extractul din mlădiţe de Afin- Vaccinium myrtillus MG=D1 are efect vasoprotector la nivelul retinei fiind adjuvant în complicaţiile degenerative de la acest nivel precum şi în retinopatia diabetică.
Alături de tratamentele alopate aceste extracte gemoterapice se pot administra sub forma unor scheme care pot include 2 sau 3 preparate.

Dr. Simona Bărnuţiu

Citeste si...

Posta Medicala - stiri din sanatate, articole scrise de medici si informatii medicale pentru sanatatea ta!