Soluţii pentru aerocolie

on . . Accesări: 35717

Aerocolia este o acumulare excesivă de gaze în tubul digestiv care poate cauza o serie de simptome neplăcute: eructaţii, distensie, balonare şi dureri abdominale. De cele mai multe ori, aerocolia se datorează unei alimentaţii inadecvate, în care - fie există un exces de alimente care produc gaze (băuturi acidulate carbo-gazoase, sau exces de fructe crude ori sucuri de fructe, ori combinaţii de alimente),
 
- fie condiţiile de alimentaţie sunt improprii (mănâncă prea repede, fără să mestece bine şi atunci nu are loc digestia bucală, vorbeşte prea mult în timpul mesei şi înghite prea mult aer – cum se întâmplă la mesele de afaceri, sau ia masa la ore nepotrivite – cum se întâmplă la nunţi, la care se mănâncă sarmale la 3 sau 4 noaptea!)
- fie se combină obiceiuri dăunătoare cu alimentaţie necorespunzătoare (fumat, alcool, cafea în exces, cu mâncare tip fast-food, care accentuează flora intestinală de putrefacţie din intestin) şi eventual răspunsul la telefonul mobil în timpul mesei.
Aşadar, prima măsură naturală ce poate fi luată în caz de aerocolie deranjantă este supravegherea alimentaţiei, respectarea unui orar fiziologic alimentar (cu 2 sau 3 mese zilnice, ultima fiind servită cu măcar 3 ore înainte de culcare), mestecatul bine şi cu gura închisă şi consumul unor alimente bine preparate, echilibrate din punct de vedere al conţinutului, nutritive şi energizante.
Gemoterapia oferă câteva soluţii terapeutice pentru aerocolie:
- Extractul din mlădiţe de Rozmarin -Rosmarinus officinalis MG=D1, administrat 1-2 ml în puţină apă, înainte de mesele principale (sau imediat după mesele principale, pentru persoanele mai sensibile), de 2-3 ori pe zi, cca. o lună de zile are o acţiune eutrofică asupra mucoasei intestinale şi gastrice, fiind un antispastic excelent şi un regulatizator al motilităţii veziculei biliare.
- Extractul din muguri de Nuc -Juglans regia MG=D1, împreună cu maceratul glicerinic de Rozmarin, are o acţiune şi mai intensă asupra meteorismului abdominal, al flatulenţei şi distensiei abdominale, având o acţiune reglatoare asupra florei bacteriene şi intestinale. Se pot administra 1-2 ml în apă, macerat glicerinic de rozmarin, de1-2 ori pe zi, dimineaţa (nu se administrează seara, din cauza efectului său tonic general) şi 1-2 ml macerat glicerinic de nuc, în puţină apă, seara, zilnic, 1-2 luni – pentru reglarea intestinală dar şi generală a pacientului.
-Extractul din muguri de Smochin -Ficus carica MG=D1 este un mare reglator al axei cortico-hipotalamice, îmbunătăţind secreţia şi motilitatea gastro-duodenală. Este indicat la persoane tensionate, stresate, agitate, la care apar cel mai frecvent aceste tulburări tip aerocolie; o combinaţie bună este cea dintre macerat glicerinic de rozmarin de 1-2 ori pe zi, în prima parte a zilei şi macerat glicerinic de smochin, de 1-2 ori pe zi, în a doua parte a zilei, timp de o lună-două.
 
Dr. Sorina Soescu

Posta Medicala - stiri din sanatate, articole scrise de medici si informatii medicale pentru sanatatea ta!