Porumbarul stimulează sistemul imunitar

on . . Accesări: 7757

Porumbarul este o specie de arbust cunoscută din antichitate. Vechile credinţe populare considerau că ţesătura impenetrabilă a ramurilor sale poate adăposti şi binele şi răul.
Rădăcinile, scoarţa, frunzele, florile şi fructele au utilizări terapeutice multiple. Florile conţin flavone, acizi organici, glicozide, săruri de magneziu şi potasiu.
Fructele conţin acizi organici, fructoză, pectine, tanin, vitamina C, săruri de calciu şi magneziu. Gemoterapicul se obţine prin macerarea în soluţie hidro- licero- alcoolică a mugurilor recoltaţi primăvara. Organotropismul Extractului gemoterapic de Porumbar- Prunus spinosa MG=D1 este direcţionat asupra sistemului cardio- vascular, intestin, ochi. Acţionează de asemenea şi la nivelul pielii, plămâni, rinichi şi uter. Acţiunea sa biochimică constă în reactivarea axei hipotalamo- hipofizo- suprarenală şi stimulează sistemul imunitar, ajutând astfel la restabilirea funcţionalităţii normale a organismului în urma agresiunii unor factori bacterieni, virali, farmacologici, chimici şi ambientali. Astfel scurtează perioada de convalescenţă în boli (pneumonii, gripă). Este tonic şi stimulator în situaţii de stres sau în convalescenţă fiind util în stări de debilitate psiho- fizică după o situaţie stresantă, sindrom de astenie generală, sindrom neurastenic, stări constituţionale depresive, distonii neurovegetative. Activând axa hipotalamo- hipofizo- suprarenala favorizează creşterea armonioasă la copii tratând dizarmoniile, tulburările şi întârzierile de creştere la copii.
În afecţiuni cardiace este un normotensor, are efect coronarodilatator şi produce vasodilataţie periferică. Este un tonic cardiac, reglează frecvenţa cardiacă şi îmbunătăţeşte irigaţia coronariană. Este un remediu activ în angina pectorală, dilataţii ale inimii drepte, insuficienţă cardiacă uşoară, edeme în contextul cardiopatiilor.
Prunus spinosa este un remediu util în cazuri de edeme de origine renală şi cardiacă având un puternic efect diuretic. La nivelul tractului digestiv reduce meteorismul şi colicile abdominale.
Datorită efectului antispastic la nivel genito-urinar are acţiuni benefice în disurie spastică, tenesme vezicale, dureri vezicale.
La nivelul ochiului este util în iridociclite, iridocoroidite, spasme, nevralgii ( nevralgii ciliare şi oculare), infecţii herpetice la acest nivel. 
 Mod de administrare: câte 25-50 de picături (1-2 ml) de 1-3 ori pe zi, 50-70 de picături 2- 3 ml) o dată pe zi în asocieri. Iată câteva scheme orientative de asocieri: în deficit imunitar, convalescenţă postgripală cu Extract din mlădiţe de Măceş- Rosa canina MG=D1; în astenie generală cu Extract din seminţe de Mesteacăn- Betula verrucosa semi MG=D1; în anemie cu Extract din mlădiţe de Tamarix- Tamarix gallica MG=D1şi cu Extract din muguri de Alun- Corylus avellana MG=D1; în tulburări de creştere cu Extract din muguri de Brad- Abies pectinata MG=D1; în acnee juvenilă şi furunculoză cu Extract din muguri de Nuc- Juglans regia MG=D1.
 
 Dr. Simona Bărnuţiu

Posta Medicala - stiri din sanatate, articole scrise de medici si informatii medicale pentru sanatatea ta!