ECZEMA- cauze şi tratamente naturale

on . . Accesări: 7468

Eczema este definită ca o boală de piele care provoacă mâncărime şi erupţii.
Medicina naturală consideră cele mai multe dintre bolile de piele ca având cauze interioare: cel mai frecvent intoleranţe alimentare sau intoxicaţii cu diferite substanţe, cauze imunitare (alegii, reacţii exagerate la diferite substanţe) sau probleme de funcţionare în special la nivelul ficatului.
O cauză frecventă a eczemelor la copii şi adulţi în ultimul timp o reprezintă intoleranţa la proteinele din laptele de vacă (la cazeină) şi/sau intoleranţa la lactoză. Se ştie că substanţele din laptele de vacă (cazeina şi lactoza) sunt molecule cu lanţuri lungi, greu de scindat şi digerat de către enzimele digestive din tractul intestinal uman. De aceea, se pare că circa 30% dintre oameni prezintă tulburări severe cauzate de reacţiile la lactate, iar eczemele se numără printre cele mai frecvente astfel de probleme.
Tratamentul în aceste situaţii este simplu: scoaterea completă din alimentaţie a lactatelor şi produselor care conţin lactate. Legumele rădăcinoase (păstârnac, ţelină, pătrunjel, morcovi etc) şi alte alimente naturale (seminţele de susan, de floarea soarelui etc) vor suplini fără probleme necesarul de calciu şi alte minerale, atât pentru copii, cât şi pentru adulţi.
O schemă naturală eficientă pentru o eczemă alergică, care se accentuează în special primăvara şi toamna ar fi:
Extract din muguri de Coacăz negru- Ribes nigrum MG=D1, 35-40 picături în apă, dimineaţa şi Extract din mlădiţe de Cedru- Cedrus libani MG=D1, 35-40 picături în apă, seara, zilnic, 2-3 luni, pentru eczeme uscate, cheratozice, cu mâncărimi şi descuamare. Reprezintă schema naturală principală pentru dermatita atopică şi eczema atopică.
Dacă există o eczemă umedă sau o erupţie eczematoasă, cu secreţii şi prurit, atunci combinaţia selectată va fi Extract din muguri de Coacăz negru- Ribes nigrum MG=D1, 35-40 picături în apă, dimineaţa şi Extract din muguri de Ulm- Ulmus campestris MG=D1, zilnic, 2-3 luni. Dacă eczema se suprainfectează şi este supurată, la schemă se poate adăuga un al treilea macerat glicerinic, Extract din muguri de Nuc- Juglans regia MG=D1.
Toaleta locală a pielii se face cu apă şi săpun şi se pot folosi multe preparate de pe piaţă, printre care: crema Calendula plus, cu efect cicatrizant, crema cu găbenele şi tătăneasă sau Dermin – cremă cicatrizantă. Tratamentele locale au numai efect local, de uşurare şi nu reprezintă tratamentul propriu-zis într-o eczemă.
În toate cazurile în care există o eczemă, trebuie căutată cauza acesteia şi rezolvată, pentru a permite dispariţia efectului: erupţia de pe piele.

Posta Medicala - stiri din sanatate, articole scrise de medici si informatii medicale pentru sanatatea ta!