De ce dor genunchii?

on . . Accesări: 10577

Din ce în ce mai mulţi pacienţi se plâng de dureri de genunchi. Apar iniţial ca nişte dureri surde, ca şi cum persoana s-ar fi lovit la genunchi. Nu împiedică mersul, ci reprezintă doar o jenă care arată că este ceva acolo. Apoi treptat se intensifică şi persoana începe să şchioapete. Atunci începe umblarea pe la medici, iniţial reumatologi sau specialişti în recuperare medicală sau internişti, sau chiar specialişti în ortopedie. Dar în ciuda tratamentelor clasice şi a multor pastile anti-algice, durerile nu cedează. Ori se amplifică, ori rămân la fel de deranjante în continuare. Uneori se umflă şi articulaţiile genunchilor, alteori, aspectul şi volumul lor nu se modifică.
Dintre toate articulaţiile, genunchii sunt cel mai frecvent afectaţi în procesele inflamatorii şi dureroase. Unii psihologi indică legătura între genunchi şi un sentiment interior de umilinţă. Când o persoană se simte „îngenunchiată” într-o situaţie din viaţă, umilită şi pusă în genunchi de o situaţie sau o persoană, atunci suferă în planul fizic genunchii, într-o somatizare a acestei probleme emoţionale.
Medicina tradiţională chineză susţine legătura dintre funcţionarea ficatului, ca organ energetic şi articulaţii, în special cele ale genunchilor. În observaţiile clinice făcute de peste 10 ani pacienţilor care ajung la mine la consultaţie, am regăsit de fiecare dată conexiunea între afectarea genunchilor şi funcţia hepatică.
De multe ori, printre cele mai bune tratamente ale articulaţiei genunchilor se numără preparatele cu efect tonic şi detoxifiant asupra ficatului. Dintre acestea enumăr Extractul din muguri de Frasin- Fraxinus excelsior MG=D1, macerat cu efect drenor hepato-biliar, articular şi renal, util în rigiditate articulară şi în tulburări metabolice tip creştere în greutate. Dar şi Extractul din mlădiţe de Ienupăr- Juniperus communis MG=D1, cu efect de drenare renală şi articulară sau Extractul din mlădiţe de Rozmarin- Rosmarinus officinalis MG=D1, la fel de bun curăţător hepatic, dar şi anti-inflamator articular.
Articulaţia genunchiului este prima care se rigidizează ca urmare a stilului sedentar de viaţă. Statul pe scaun perioade lungi de timp (şi o persoană adultă stă pe scaun peste 9-10 ore pe zi, la birou sau în maşină), determină o înţepenire în special a articulaţiei genunchilor, care nu mai sunt aproape de loc utilizaţi. Dacă un adult încearcă să ia ceva de jos, când stă în picioare, nu îndoaie genunchii (aproape că nu-i mai poate folosi, chiar dacă nu sunt dureroşi), ci se îndoaie de la mijloc.
Pentru păstrarea supleţei articulaţiei genunchiului, esenţial este mersul pe jos şi mişcarea fizică. Înotul este un sport foarte bun de tonifiere a articulaţiilor întregului corp şi de îmbunătăţit postura generală.
Preparatele fitoterapice pentru întărirea articulaţiei genunchiului sunt multiple. De la Artrophyt, administrat de 1-3 ori pe zi, în doze variabile funcţie de afectarea articulară (asociat cu suplimentul acestuia Artrophyt unguent, cu sare de Bazna, pentru aplicaţii locale) şi până la macerate glicerinice precum Extract din muguri de Viţă de vie- Vitis vinifera MG=D1 sau Extract din muguri de Jneapăn- Pinus montana MG=D1, Extract din mlădiţe de Mur- Rubus fructicosus MG=D1 sau Extract din muguri de Coacăz negru- Ribes nigrum MG=D1. Combinaţiile dintre preparate se fac funcţie de simptomatologia clinică şi de intensitatea prinderii articulare.
Pot fi asociate remedii homeopatice precum Bryonia (în situaţia în care durerea articulară se agravează la cea mai mică mişcare) sau Rhus toxicodendron (dacă durerea se ameliorează la mişcarea continuă a articulaţiei, repausul prelungit agravând durerea şi producând înţepeneala articulaţiei) sau Rhododendron (dacă durerea se agravează la schimbările de presiune atmosferică) ori Dulcamara (dacă durerea se intensifică la vremea umedă şi ceţoasă).
Remediile homeopatice pot fi administrate în paralel cu maceratele glicerinice şi cu alte suplimente alimentare cu efecte benefice asupra articulaţiilor: cartilagiul de rechin, condroitin sulfat sau preparate din gheara diavolului (Harpagophytum) şi alte suplimente.
Dintre alimente, efectele cele mai nocive asupra articulaţiilor îl are consumul în exces de carne de pui (care rigidizează şi înţepeneşte articulaţiile), iar efectul benefic îl are consumul de peşte, care are carne uşoară şi bine digerabilă.

Dr. Sorina Soescu


 

Citeste si...

Posta Medicala - stiri din sanatate, articole scrise de medici si informatii medicale pentru sanatatea ta!