Comisia Europeană alocă 150 de milioane de euro pentru cercetarea în domeniul cerebral

on . . Accesări: 1526

mw-630-ibm-brain-chip-istock-630w-1 rsComisia Europeană (CE) a anunţat marţi alocarea unor fonduri de aproximativ 150 de milioane de euro pentru 20 de proiecte internaţionale noi de cercetare în domeniul cerebral, la începutul iniţiativei sale intitulate 'Luna europeană a creierului'.

Cu acest prilej se vor organiza în luna mai peste 50 de evenimente în statele UE privind creierul uman, de la conferinţe până la şcoli de vară, printre care şi al XI-lea congres al Societăţii de Neurologie din România.

Alocarea anunţată marţi ridică totalul investiţiilor UE în cercetarea în domeniul cerebral la peste 1,9 miliarde de euro, începând din 2007. 'Luna europeană a creierului' vizează valorificarea celor mai recente realizări în domeniu, dar şi impulsionarea unui efort mai eficient în vederea combaterii afecţiunilor cerebrale, informează un comunicat dat publicităţii la Bruxelles.

'Numeroşi europeni sunt susceptibili să fie afectaţi de o afecţiune sau boală care are legătură cu creierul în decursul vieţii. Tratarea celor afectaţi ne costă deja 1,5 milioane de euro la fiecare minut, iar această povară pentru sistemele noastre medicale este foarte probabil să crească în condiţiile îmbătrânirii populaţiei. Cercetarea în domeniul cerebral ar putea contribui la reducerea suferinţei a milioane de pacienţi şi a celor care se ocupă de îngrijirea acestora. Descifrarea secretelor privind modul în care funcţionează creierul ar putea, de asemenea, deschide un nou univers de servicii şi produse pentru economiile noastre', a declarat comisarul european pentru cercetare, inovare şi ştiinţă, Máire Geoghegan-Quinn.

Aproximativ 165 de milioane de europeni sunt susceptibili să sufere de boli legate sub o anumită formă de creier pe parcursul vieţii, se menţionează în comunicatul CE. Pe măsură ce populaţia îmbătrâneşte, cu tot mai multe persoane care suferă de Alzheimer şi de alte afecţiuni neuro-degenerative sau psihice legate de îmbătrânire, costurile de tratament riscă să crească puternic. Găsirea unor modalităţi mai bune de prevenire şi tratare a afecţiunilor cerebrale a devenit, prin urmare, o chestiune urgentă, adaugă executivul comunitar.

Cele 20 de proiecte incluse pe lista scurtă pentru finanţare din partea UE ar trebui să livreze cunoştinţe noi şi inovaţii în domenii cheie precum traumatismele cerebrale, tulburările psihice, durere, epilepsia şi tulburările pediatrice de comportament. Deşi proiectele nu pot fi făcute publice înainte de încheierea acordurilor de grant, acestea ar trebui să înceapă în această vară.

Programul 'Lunii europene a creierului' cuprinde peste 50 de evenimente privind creierul uman, de la conferinţe, ateliere de lucru şi întâlniri, până la şcoli de vară şi cursuri de predare. Printre acestea se află şi al XI-lea congres al Societăţii de Neurologie din România, care se desfăşoară în perioada 15-18 mai, la Bucureşti.

Sursa: AGERPRES

Citeste si...

Posta Medicala - stiri din sanatate, articole scrise de medici si informatii medicale pentru sanatatea ta!