Beneficiile 'echitaţiei psihoterapeutice' în abordarea tulburărilor psihice, fizice şi sociale

on . . Accesări: 2013

Tabara-Echitatie rsPsihoterapeutul Anda Păcurar a evidenţiat, miercuri, într-o conferinţă de presă, beneficiile ''echitaţiei psihoterapeutice'', parte a hipoterapiei, denumită şi terapie asistată de cai, în abordarea tulburărilor psihice, fizice şi sociale.


Specialiştii consideră că tratamentul este unul dintre cele mai eficiente pentru a îmbunătăţi postura, echilibrul, mobilitatea, precum şi alte funcţii la persoanele cu disfuncţii motrice, echitaţia psihoterapeutică axându-se pe latura psihică şi socială, fiind o terapie în echipă, formată dintr-un psihoterapeut şi un instructor hipic.

Păcurar a spus că evoluţia este foarte rapidă, de cele mai multe ori rezultatele fiind vizibile în 5-10 şedinţe. ''Se abordează anumite tipuri de dificultăţi sau tulburări psihiatrice, dar sunt şi beneficii pe care le pot simţi persoanele care trec printr-o perioadă de disconfort psihic'', a arătat Păcurar.


Ea a explicat că în primul rând calul îi învaţă pe pacienţi autocontrolul, atât al posturii şi al corpului, cât şi al emoţiilor, şi că se poate trata orice fobie cu ajutorul calului iar, în plus, învăţând cum se stabileşte o relaţie cu un cal, creşte stima de sine.
La fel de importante şi general valabile sunt beneficiile legate de stimulare, a menţionat psihoterapeutul, adăugând că foarte importantă este comunicarea pe care calul reuşeşte să o stabilească întotdeauna cu persoanele care se află în apropierea sa. ''Un alt beneficiu este reabilitarea, fie o reabilitare fizică, după accidente, fie o reabilitare emoţională după diverse traume sau tulburări'', a punctat Păcurar.


Psihoterapeutul atrage atenţia că un rezultat firesc al terapiei de acest fel este şi faptul ca apar emoţii pozitive autentice iar categoriile precum discriminaţii, defavorizaţii sau excluşii reacţionează spectaculos la terapia cu calul.


Totodată, echitaţia psihoterapeutică funcţionează în cazul persoanelor agresive sau care au tendinţa de a fi abuzivi cu ceilalţi, de asemenea, în cazul familiilor aflate în divorţ, dar şi în cazul tulburărilor de stres post-traumatic, depresie sau anxietate.


O şedinţă de echitaţie psihoterapeutică costă 200 de lei.

Sursa: AGERPRES

Posta Medicala - stiri din sanatate, articole scrise de medici si informatii medicale pentru sanatatea ta!