Opiniile politice sunt vizibile în creier

on . . Accesări: 1304

231367 articol rsStudierea activităţii cerebrale la simpatizanţi democraţi şi republicani arată diferenţe reale în procesul de luare a deciziilor. Echipe de la Universităţile Exeter (Marea Britanie) şi San Diego (California) au realizat un studiu surprinzător, scrie passionsante.be.

Circa o sută de voluntari, femei şi bărbaţi în proporţii aproape egale, au participat la experienţe clasice în privinţa asumării de riscuri financiare (încercarea de a câştiga de fiecare dată mai mult, dar riscând să piardă totul deodată).

În timpul experimentelor, creierele le-au fost studiate cu ajutorul imagisticii funcţionale (care localizează cele mai oxigenate zone cerebrale, prin urmare cele mai solicitate). Datele obţinute în timpul acestor teste au fost coroborate cu informaţiile despre orientările politice ale participanţilor.

Rezultatul nu arată diferenţe notabile în rata reuşitei (câştiguri sau pierderi). În schimb, structurile cerebrale implicate nu sunt aceleaşi. Astfel, la simpatizanţii democraţi (liberali), cel mai mult se activează insula stângă (zonă legată îndeosebi de introspecţie), în timp ce la republicani (conservatori), amigdala dreaptă (regiune implicată în mecanismele de avertizare). Autorii studiului sunt de părere că aceste diferenţe în activitatea cerebrală permit prezicerea apartenenţei politice, cu o precizie de circa 80%. Ei adaugă că, potrivit lor, diferenţele se consolidează în cea mai mare parte de-a lungul timpului (mediul familial, parcursul personal, etc.), chiar dacă nu este exclusă componenta genetică.

Rezultatele studiului au fost publicate în PLoS One, încheie passionsante.be.

Sursa: AGERPRES

Citeste si...

Posta Medicala - stiri din sanatate, articole scrise de medici si informatii medicale pentru sanatatea ta!