Tinerii cu scleroză multiplă, reprezentaţi de un comitet lansat la Alba Iulia

on . . Accesări: 1307

scleroza rsTinerii diagnosticaţi cu scleroză multiplă (SM) sunt reprezentaţi la nivel naţional începând de vineri de o structură lansată la Alba Iulia printr-un proiect finanţat în cadrul Programului 'Tineret în acţiune' al Comisiei Europene şi care urmăreşte participarea activă a acestor în viaţa civică şi socială.


'Comitetul de tineret în România pentru pacienţii de Scleroză Multiplă' este un proiect derulat până în toamna anului următor de către Asociaţia SM Speromax Alba, în parteneriat cu Consiliul Judeţean Alba, şi are la bază necesităţile specifice ale tinerilor pacienţi cu scleroză multiplă.

Scopul general al proiectului este de a încuraja tinerii cu SM să participe activ în viaţa comunităţii, a declarat, într-o conferinţă de presă, coordonatorul proiectului, Corina Muntean, voluntar al SM Speromax Alba.


Proiectul s-a născut din dorinţa tinerilor cu SM din România, care sunt specifice faţă de nevoile pacienţilor adulţi, de a avea la nivel naţional o structură care să-i reprezinte în relaţia cu autorităţile şi Societatea de Scleroză Multiplă din România (SSMR). 'Sperăm ca tinerii să fie implicaţi mai activ în viaţa comunităţii locale şi în societate, în general, inclusiv în asociaţiile locale membre SSMR de unde provin', a menţionat preşedintele Asociaţiei SM Speromax Alba, Dragoş Zaharia.


Acesta a adăugat că proiectul sprijină prevenirea şi combaterea prejudecăţilor şi a tuturor atitudinilor care conduc către excludere.


Grupul ţintă cuprinde 20 de tineri cu şi fără dizabilităţi, din 18 organizaţii locale de pacienţi cu SM. Aceştia vor fi selectaţi în primele trei luni de proiect.


"Oferindu-le oportunitatea de a se cunoaşte, a lucra şi învăţa împreună, de a participa la activităţi comune, proiectul intenţionează să dezvolte la nivel comunitar o atmosferă de cooperare şi înţelegere reciprocă, de respect pentru diversitate", a spus Dragoş Zaharia.


Proiectul cuprinde activităţi de conştientizare asupra problemelor tinerilor cu dizabilităţi şi vizează, de asemenea, promovarea angajamentului tinerilor pentru o creştere incluzivă, în special.


Etapa de implementare a activităţilor va cuprinde şi organizarea MS Day 2013 în România.


Potrivit lui Dragoş Zaharia, care este şi vicepreşedinte al Societăţii Naţionale de Scleroză Multiplă, din cei aproximativ 10.000 de bolnavi estimaţi la nivel naţional, doar în jur de 2.200 sunt înscrişi în programul naţional de sănătate. În medie, un tratament pentru un astfel de pacient costă între 800 şi 1.000 de euro lunar.


Scleroza multiplă este o boală în general a adultului tânăr. Aceasta este o boală cu multe variaţii, iar simptomele depind de ce parte a sistemului nervos central este afectată. Majoritatea persoanelor afectate vor prezenta cel puţin un simptom şi, deşi există simptome comune multor bolnavi, niciunul dintre aceştia nu va avea toate simptomele.


Incidenţa sclerozei multiple în rândul femeilor este mai ridicată decât la bărbaţi cu aproximativ 50%.

Sursa: AGERPRES

Posta Medicala - stiri din sanatate, articole scrise de medici si informatii medicale pentru sanatatea ta!