
Predispoziţia alergică se poate determina încă de la naştere, prin recoltarea de sânge din cordonul ombilical, a precizat prof. dr. Iamandescu. El a adăugat că multe alergii se vindecă, dar nimeni nu poate afirma cu certitudine că nu vor reapărea. Referindu-se la tratamentele actuale, specialistul a evidenţiat că acestea sunt foarte diverse, amintind Claritinul, care se poate elibera şi fără prescripţie medicală şi care poate fi administrat, cu recomandarea medicului, unei persoane care se ştie alergică, înainte de a ajunge într-o zonă cu potenţiali alergeni.
Prof. dr. Iamandescu a subliniat că există baterii de teste pe care medicii le pot recomanda celor care au predispoziţii spre alergii. O altă recomandare pentru persoanele alergice, în special pentru copii, o reprezintă cura heliomarină sau alpinismul. Prof. dr. Iamandescu a menţionat că persoanele care urcă săptămânal la peste 1.000 de metri altitudine inhalează cortizon natural, care rămâne în organism încă o săptămână.
Totodată, dr. Alin Niculescu, de la Centrul de Diagnostic şi Tratament Roma, a afirmat că o mare parte dintre pacienţii cu afecţiuni dermatologice au componente alergice. El a amintit între acestea eczemele, urticariile, subliniind că urticariile pot fi determinate şi de stres. Dr. Niculescu a menţionat că din 10 copii, 6-7 au un fond alergic, dar de obicei acesta se reduce odată cu vârsta. Copiii care provin din părinţi cu astm au un risc major de a dezvolta boala. Specialistul a subliniat că de obicei copiii cu pielea uscată pot fi şi alergici. ªansele ca un copil să fie alergic sunt aproximativ de 50%, dacă un părinte este alergic. Acestea cresc la 66% dacă ambii părinţi sunt alergici. Unele persoane dezvoltă alergii chiar dacă nici unul dintre părinţi nu are o astfel de suferinţă. Alergia este o problemă medicală care afectează reacţia sistemului imunitar la o substanţă străină. /Rompres/