Animalele de companie vă pot economisi banii pe psihoterapeuţi...

on . . Accesări: 4581

În afară de bucurie, animalele de companie pot aduce şi foloase practice stăpânilor lor, astfel dacă ai un câine sau o pisică poţi economisi pe şedinţele la terapeut, pentru că o oră de comunicare cu animalele de casă are acelaşi efect ca şi o discuţie cu specialistul, care mai cere şi bani pe deasupra, potrivit unui studiu publicat în ziarul rusesc Mediţinskaia Gazeta. Cel mai des întâlnit animal de  companie rămâne pisica, iar tratamentul cu ajutorul acesteia se numeşte în termeni medicali felinoterapie.
 În medicina tradiţională a multor popoare se cunoaşte faptul că pisica are darul de a descoperi locurile bolnave ale stăpânului, pe care animalul se aşează şi, torcând, le încălzeşte cu căldura sa, iar durerea scade în intensitate. Pisicile sunt remedii bune şi pentru stres, oboseală, migrene. Pot chiar să ajute la scăderea tensiunii arteriale, normalizarea pulsului, dar şi în cazuri mai puţin grave, cum ar fi reumatismul sau gastrita.
 Studiul menţionat afirmă că, exact ca în lumea oamenilor, animalele se specializează şi ele pe diferite boli. Bunăoară, motanii pufoşi pot să combată nevralgia sau insomnia, în timp ce pisoii cu blana foarte netedă sunt folositori la problemele de rinichi şi ficat.
 În plus, oamenii de ştiinţă susţin că şi ascultatul mieunatului este benefic, sunetele pe care pisicile le emit pe frecvenţa de 4-6 Hz ducând la întărirea imunităţii.
 La fel de utili sunt şi câinii la casa omului. A scoate zilnic un câine la plimbare înseamnă, în opinia medicilor, a evita un mod de viaţă sedentar şi toate consecinţele ce decurg din acesta. Saliva câinelui conţine o substanţă numită litozim, un antiseptic natural care favorizează închiderea rapidă a rănilor. Câinii de mari dimensiuni stimulează ritmul alfa cardiac. Medicii le recomandă persoanelor cu afecţiuni de inimă să ţină mâna preţ de jumătate de oră în dreptul inimii câinelui, asta va avea efectul unui cardiostimulator.
 Experienţa arată că de multe ori familiile în care există un câine sunt mai unite şi depăşesc mai uşor stările conflictuale. Totuşi medicii îi sfătuiesc pe soţii certaţi să nu mizeze doar pe efectul miraculos al companiei patrupedului, ci să găsească disponibilitate de comunicare.
 La alegerea unui animal de companie, medicii sfătuiesc ipoteticii stăpâni să ţină cont în primul rând de diferenţele de rasă. Dacă o persoană are probleme de comunicare sau de altă natură psihologică, este recomandabil ca aceasta să-şi ia un câine liniştit din rasa labrador sau sharpei. Pentru copii ar fi mai potriviţi câini din rasa Saint-Bernard, Schnauzer uriaş sau Boxer. Ce-i drept, trebuie ţinut cont de faptul că aceştia sunt nişte câini mari, unii dintre ei cu blană bogată, de aceea sunt greu de întreţinut. Însă indiferent de costul întreţinerii unui câine, beneficiile pe care acesta le aduce unei familii sunt imense.
 Omului îi sunt utile şi alte animale, precum calul sau delfinul. Ippoterapia sau călăritul în scop terapeutic există de multă vreme. Încă Hippocrate spune că ”şaua îi alungă omului gândurile negre şi aduce gânduri senine şi vesele”, iar filosoful francez Denis Diderot scria în secolul XVII tratatul ”Despre călărit şi importanţa sa pentru menţinerea sănătăţii şi pentru a o dobândi din nou”. În anul 1982, la Hamburg a avut loc un congres despre problemele ippoterapiei. Călăritul ajută la reabilitarea coloanei vertebrale după diferite traume, în caz de atrofiere a muşchilor, paralizia picioarelor sau artrită. Doctorul Noiel Brenner de la spitalul londonez The Priory Hospital spune: ”Caii reprezintă un remediu miraculos pentru cei care nu-şi pot controla emoţiile”. El recurge la ippoterapie pentru tratarea dependenţei de droguri şi alcool, precum şi în cazul pacienţilor cu boli nervoase.
 Un efect extraordinar îl au şi delfinii asupra persoanelor cu probleme emoţionale şi de ordin psihic. În cazul copiilor cu probleme grave psihice, efectul este garantat în proporţie de 80%.(Rompres)

 

Posta Medicala - stiri din sanatate, articole scrise de medici si informatii medicale pentru sanatatea ta!