Carnea de porc contaminată cu dioxină a ajuns şi în ţara noastră

on . . Accesări: 3977

porc.jpgAutoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), în urma notificării primite prin intermediul Sistemului Rapid de Alertă pentru Alimente şi Furaje, a fost informată despre introducerea în România, din Belgia, a unei cantităţi de 3.640 de kilograme de carne de porc provenind din Irlanda, beneficiarul fiind o companie din Bucureşti. Comisia Europeană a anunţat luni că un număr de 11 ţări din Uniunea Europenă au importat carne de porc din Irlanda contaminată cu dioxină, peste limita maximă admisă, dar România nu se află printre acestea. Deşi, iniţial, autorităţile sanitar-veterinare au declarat că românii sunt în afara oricărui pericol şi că nu există niciun motiv de îngrijorare, miercuri, vicepreşedintele ANFVSA, Laszlo Csutak, a confirmat că, pe 3 noiembrie, o firmă din Bucureşti a importat peste trei tone de carne contaminată din Irlanda, prin Belgia.

Directorul general pentru Siguranţa Alimentelor, Liviu Rusu, a spus că, potrivit notificărilor primite de la Comisia Europeană, nivelul dioxinei din carnea contaminată care provine din Irlanda este de la 20 până la 100 de ori mai mare decât limitele stabilite prin normele europene, respectiv de un picogram la un gram de grăsime de porc.

Guvernul irlandez a ordonat, sâmbătă, retragerea de pe piaţă a preparatelor din carne de porc contaminate cu dioxină produse după 1 septembrie, dintre care unele au ajuns în Franţa şi Belgia. Autorităţile au dispus distrugerea tuturor produselor comercializate de acest gen în Irlanda. După Franţa şi Belgia, alerta a fost declanşată în Germania, Marea Britanie şi Suedia care au recomandat retragerea de pe piaţă a acestor preparate.

Studiile au indicat faptul că, carnea de porc contaminată cu dioxină poate avea efecte asupra sănătăţii populaţiei doar dacă este consumată continuu, timp de câteva luni, iar în astfel de situaţii pot fi afectate pielea şi ficatul, a declarat  Liviu Rusu. Cu toate acestea se recomandă tuturor persoanelor care au cumpărat carne din aceste loturi să nu le consume.

Posta Medicala - stiri din sanatate, articole scrise de medici si informatii medicale pentru sanatatea ta!