Carenţa de iod afectează aproape 30% din populaţie

on . . Accesări: 3514

Deoarece România este o ţară cu un relief deluros şi muntos are şi o carenţă de iod care afectează aproape 30% din populaţie, a declarat, Prof. Dr. Constantin Dumitrache, de la Institutul de Endocrinologie "C.I. Parhon". El a spus că această deficienţă face ca 10% din populaţie să sufere de guşă endemică, aceasta putând prezenta o formă mai uşoară, dar poate să ducă şi la forme mai grave, cu formaţiuni tumorale. 
 Indiferent de tipul de guşă, persoana afectată trebuie să se adreseze medicului pentru a preveni dezvoltarea nodulilor tiroidieni, care, în proporţie de 5-8%, se află la limita benignităţii. Potrivit specialistului, există tratament atât pentru guşă, cât şi pentru cancerul tiroidian. Guşa poate apărea la orice vârstă, chiar şi în viaţa intrauterină, însă aceste cazuri sunt foarte rare.
 Respectarea tratamentului de către pacient este extrem de importantă, întrucât previne agravarea afecţiunii. Guşa poate fi prevenită prin iodarea sării, de aceea s-a şi realizat acest lucru. Sarea iodată trebuie consumată nu numai de oameni, ci şi de animale, a subliniat medicul. Sunt ţări care au iodat nu numai sarea, ci şi uleiul, urmând ca şi România să ia această măsură. Prof. Dr. Constantin Dumitrache a precizat că iodarea sării nu face rău, procentul de iodare fiind destul de mic. El a subliniat că România este una dintre primele ţări care a început profilaxia cu iod din 1949, profesorul Parhon fiind cel care a introdus-o, urmat de acad. ªtefan Milcu. Aceasta a făcut ca în prezent situaţia să fie stabilă şi să existe forme medii şi uşoare de guşă endemică.
România a fost a treia ţară din lume, după SUA şi Elveţia, care a înţeles importanţa iodului în alimentaţie. /Rompres/

Posta Medicala - stiri din sanatate, articole scrise de medici si informatii medicale pentru sanatatea ta!