Fată sau băiat? Pe viitor părinţii vor decide

on . . Accesări: 2693

boy or girl rsO clinică privată de reproducere asistată din Barcelona a început să strângă semnături pentru a permite cuplurilor sau femeilor singure să se supună unor tehnici speciale pentru a putea alege sexul copilului lor, lucru care este interzis în legislaţia spaniolă, deşi este permis în ţări precum SUA, Mexic, sau Iordania.

Institutul de studii privind reproducerea Cefer a prezentat în ianuarie o iniţiativă legislativă populară (IPL) pentru a schimba legea şi, după demersurile necesare, a început să caute jumătate de milion de persoane care să o sprijine, cum s-a făcut deja cu Asociaţia Naţională a Clinicilor de Reproducere Asistată (ANACER), care înglobează mai multe centre private.

Patronii centrului au reuşit că parlamentul să accepte propunerea, dar este nevoie de 500.000 de cetăţeni care să o sprijine, pentru a putea lansa o dezbatere în camera inferioară şi ca să fie supusă votului.

Simon Marina, fondatorul centrului promotor, crede că este vorba de 'o chestiune de libertate şi democraţie" şi spune că nu există niciun motiv pentru a fi interzisă alegerea sexului copilului.

Roberto Matorras, şeful Unităţii de Reproducere Asistată din Spitalul Cruces de Bilbao, a recunoscut că există perechi care solicită acest serviciu, interzis de lege, dar în opinia lui sunt puţine.

Potrivit lui Simon Marina, o aprobare a propunerii nu ar provoca în Spania o problemă de echilibru între sexe, cum este cazul acelor ţări în care naşterea copiilor de sex feminin este respinsă. Acesta unul din argumentele cele mai invocate de promotorii acestei schimbări legislative, care arată că majoritatea solicitanţilor actuali sunt cupluri care au deja unul sau doi ochii de acelaşi sex şi vor altul de sex opus.

Experţi precum profesorul Nunez remarcă, însă, că tehnica folosită pentru alegerea sexului embrionului este Diagnosticarea Genetică Preimplantare (DGP), care, deşi are o eficienţă de 100%, este o tehnică costisitoare care nu este la îndemâna oricui, ci doar a celor care îşi pot permite acest lucru.

Strângerea de semnături pentru aprobarea ILP a început deja în centrele pe care le deţine Cefer în Barcelona, Lleida şi Valencia, dar, aşa cum notează doctorul Marina, curând se vor putea depune semnături şi în celelalte clinici de reproducere asistată ale ANACER.

Obiectivul este de a strânge cât mai multe semnături înainte de sfârşitul lunii noiembrie, când expiră termenul. Este de asemenea posibil să fie strânse semnături şi în format electronic. Doctorul Marina este conştient de dificultatea de a obţine aprobarea acestei iniţiative, alături de strângerea celor 500.000 de semnături necesare.

'Chiar dacă se va strânge un număr suficient de semnături, parlamentul va trebui să accepte dezbaterea propunerii, în condiţiile în care avem un guvern asupra căruia există o presiune uriaşă pe această temă', a recunoscut el.

Sursa: AGERPRES

Citeste si...

Posta Medicala - stiri din sanatate, articole scrise de medici si informatii medicale pentru sanatatea ta!