Şi spermatozoizii îmbătrânesc

on . . Accesări: 2787

spermatozoid 69596300 rsTeoretic, bărbaţii nu au limită de vârstă pentru reproducere, însă şi spermatozoizii îmbătrânesc şi suferă diverse mutaţii, relatează passionsante.be.

Contrar femeilor (în viaţa cărora intervine menopauza), la bărbaţi nu încetează capacitatea de reproducere. Cercetări anterioare arătaseră totuşi că, odată cu trecerea timpului, scade treptat calitatea spermei (începând din deceniul al patrulea de viaţă), ceea ce influenţează fertilitatea şi face mai complicată procreerea.

Un studiu desfăşurat la Universitatea din Montreal confirmă faptul că spermatozoizii suferă alterări genetice, tot mai multe odată cu avansarea în vârstă. Intervin mutaţii spontane care pot avea influenţe nedorite asupra copilului. O paternitate tardivă - dincolo de 50 de ani - implică riscuri mai pronunţate de nanism, schizofrenie, tulburare bipolară, autism sau sindrom al lui Marfan (boală a ţesutului conjunctiv).

Potrivit dr Edouard Kouassi, 'pe viitor, riscurile legate de vârsta tatălui vor fi considerate la fel de importante ca cele legate de cea a mamei'.

Sursa: AGERPRES

Posta Medicala - stiri din sanatate, articole scrise de medici si informatii medicale pentru sanatatea ta!