Decodarea viselor ajută la înţelegerea maladiilor psihologice şi chiar la ...comandarea maşinilor prin puterea gândului

on . . Accesări: 2275

651x322 intalnire-intre-procesatorii-de-tutun-si-ministrul-sanatatii-5554 rs rsO echipă de cercetători japonezi a anunţat că a reuşit să citească o parte din visul uman, o experienţă incitantă, pe care ei o consideră utilă pentru a analiza starea psihică a indivizilor, pentru a înţelege maladiile psihologice sau, mai mult, pentru a comanda maşini prin puterea gândului, relatează vineri AFP.

''De mult timp, oamenii se interesează de vis şi de înţelesurile sale, dar, până în prezent, doar cel care are un vis îi ştie conţinutul'', reamintesc cercetătorii de la laboratorul Yukiyasu Kamitani, al Institutului internaţional de cercetări din domeniul telecomunicaţiilor avansate.

Pentru a merge mai departe în ce priveşte înţelegerea viselor, cercetătorii au imaginat un dispozitiv de decodare a imaginilor văzute de către un individ în timpul fazei onirice.

Pentru a face aceasta, ei au înregistrat de mai multe ori activitatea cerebrală a trei persoane în timpul somnului lor. Ele se trezesc de bunăvoie când pe ecranul de analiză apare un semnal care corespunde unei etape de vis pentru a le întreba ce imagini au văzut, apoi le lasă să doarmă din nou pentru a relua operaţiunea, de circa 200 de ori de subiect.

Aceasta a permis constituirea unui tablou al corespondenţelor dintre activitatea cerebrală precisă în acel moment şi obiecte sau subiecte de diverse categorii /hrană, carte, personalităţi, mobilă, vehicule etc./ percepute în cursul viselor. Este vorba de un fel de lexic care asociază un semnal provenit de pe creier cu o imagine.

Odată constituită această bază de date şi îmbogăţită cu alte informaţii, citirea activităţii cerebrale prin imagerie cu rezonanţă magnetică /RMN/ în timpul somnului şi a visului i-a permis sistemului ''să ghicească'' ceea ce subiectul vede în vis, graţie apariţiei aceloraşi semnale caracteristice.

În proporţie de 60-70 % din cazuri, predicţia s-a adeverit a fi exactă.

''Rezultatele noastre arată că experienţa vizuală specifică din timpul somnului este reprezentată de scheme de activitate cerebrală, ceea ce oferă un mijloc de a descoperi conţinutul unui vis utilizând aceeaşi măsură neurologică'', a explicat echipa profesorului Kamitani.

Srusa: AGERPRES

Citeste si...

Posta Medicala - stiri din sanatate, articole scrise de medici si informatii medicale pentru sanatatea ta!