
Studiul ATHENA este cel mai mare studiu efectuat vreodată pentru un medicament antiaritmic, la pacienţi cu FA/FLA. Acest studiu a inclus 4628 de pacienţi şi a avut o perioadă de urmărire de 30 de luni. Acest studiu şi-a atins obiectivul principal şi a demonstrat că dronedarona, adăugată tratamentului convenţional, reduce cu 24% riscul de spitalizare de cauză cardiovasculară sau de deces, comparativ cu placebo. Această reducere a fost observată, în general, în toate sub-grupurile studiului, definite în funcţie de caracteristicile iniţiale ale pacienţilor sau medicamentele pe care aceştia le-au primit.
Reacţiile adverse cel mai frecvent raportate au fost diaree, greaţă, vărsături, dureri abdominale, astenie (slăbiciune) şi erupţii cutanate.
Dronedarona prezintă avantajul că poate fi administrată în doza fixă, sub formă de comprimate de 400 mg, de două ori pe zi, dimineaţa şi seara, în timpul mesei. Tratamentul cu dronedaronă nu necesită o doză de încărcare şi poate fi iniţiat în ambulatoriu, cu monitorizare minimă.