Ministrul Sănătăţii, Ion Bazac, apreciză că doar trei din România corespund standardelor europene - Spitalul de Urgenţă Floreasca, Institutul Oncologic de la Cluj şi Institutul de Boli Cardiovasculare şi Transplant din Târgu Mureş. “Am mai spus-o, aş prefera să avem în România 150 de spitale bune, în care condiţiile să fie de nivel european, decât 431 de spitale aşa cum avem în acest moment, într-o profundă stare de subfinanţare. Avem trei spitale care
sunt de nivel european: Spitalul de Urgenţă Floreasca, Institutul Oncologic de la Cluj şi Institutul Inimii de la Târgu Mureş", a declarat ministrul.
Ministrul a adăugat că ministerul se gândeşte la realizarea unor institute de urgenţă regionale, care să cuprindă mai multe spitale de urgenţă. "Una dintre priorităţile mele este ca în 2010 să înceapă construcţia a cel puţin opt spitale regionale", a spus Bazac.
La fel ca şi fostul ministru, Eugen Nicolăescu, Bazac a subliniat importanţa construirii unui spital regional în Tg Mureş şi a promis ajutor pentru Institutul de Boli Cardiovasculare şi Transplant, dar a afirmat că doreşte şi să extindă modelul. "Îmi doresc ca exemplul de la Târgu Mureş să poată fi replicat şi multiplicat la Bucureşti şi încă în cel puţin două centre universitare (Timişoara şi Iaşi ). Acesta este motivul pentru care am promis un sprijin financiar", a spus ministrul.
Cu toate acestea Institutul din Târgu Mureş se confruntă cu reale probleme financiare fiind printre altele nevoit să suprime şi o linie de gardă iar una dintre secţiile sale a rămas fără specialiştii ei de renume după ce aceştia au decis să părăsească spitalul. Ministrul a găsit şi soluţia financiară. "În perioada următoare Casa de Asigurări va suplimenta, evident, cu sprijinul Ministerului de Finanţe, şi acesta este un lucru pe care l-am reglementat în zilele trecute, va suplimenta alocările în marile centre universitare, astfel încât toţi pacienţii care vin în marile spitale, şi Târgu Mureş este un exemplu, să poată să beneficieze de asistenţă medicală", a arătat Bazac.
Ministrul a mai spus că în România numărul de paturi raportat la numărul de locuitori (6 paturi la mia de locuitori) este mult prea mare, standardul fiind de 4 paturi.