Autiştii au mai multă substanţă cenuşie în anumite zone ale creierului

on . . Accesări: 3512

Copiii autişti au mai multă substanţă cenuşie în zone ale creierului unde se află sediul empatiei şi al învăţării prin observare decât ceilalţi copii de aceeaşi vârstă, potrivit unor cercetători americani care au utilizat o nouă tehnică avansată de imagistică. "Observaţiile noastre dau de înţeles că incapacitatea copiilor de a stabili relaţii cu ceilalţi şi de a face faţă normal situaţiilor din viaţa de zi cu zi ar putea rezulta dintr-o anomalie în funcţionarea sistemului de neuroni oglindă", a explicat Dr Manzar Ashtari, de la spitalul de pediatrie din Philadelphia (Pennsylvania, est), principalul autor al studiului.
 Neuronii oglindă sunt celule cerebrale care devin active când o persoană execută o acţiune resimţind o emoţie sau o senzaţie şi când această persoană este martoră la acţiuni, emoţii sau senzaţii identice ale altora, a precizat această cercetătoare la conferinţa anuală a Societăţii nord-americane de radiologie. Cercetătorii au descoperit indicii ale existenţei la oameni a unui sistem similar celui observat iniţial la macaci şi care facilitează funcţiile de învăţare prin observare, imitare precum şi înţelegere a altora.
 Cercetătorii au observat 13 băieţi autişti cu un IQ de peste 70 şi 12 alţi băieţi neautişti. Vârsta media a celor două grupuri era de 11 ani. "Într-un creier normal, o mai mare cantitate de substanţă cenuşie este legată de un IQ mai mare", a notat Dr Ashtari, "însă în creierul unui autist această creştere nu corespunde unui IQ mai mare pentru că această materie cenuşie nu funcţionează normal". Cercetătorii au descoperit, de asemenea, la aceşti copii autişti o diminuare importantă a substanţei cenuşii în regiunea dreaptă a amigdalei, ceea ce este legată de incapacitatea de funcţionare socială. Autiştii care aveau cantităţi mai scăzute de substanţă cenuşie în această zonă a creierului au obţinut punctaje mai scăzute la teste care măsoară reciprocitatea şi interacţiunea socială./Rompres/

Posta Medicala - stiri din sanatate, articole scrise de medici si informatii medicale pentru sanatatea ta!