Atenţie la medicamentele pentru slăbit!

on . . Accesări: 3289

Garda Financiară din Milano l-a arestat pe ''guru'' al dietelor facile, medicul francez Jean Marie Soumeire, care avea numeroşi clienţi italieni. Dietele prescrise de el recomandau medicamente ''din plante'' pentru slăbit, din gama celor care reduc stimulentul foamei. Garda a reuşit să blocheze 37.000 de pilule ''miraculoase'', vândute şi pe Internet. Totodată, a fost arestată şi soţia-secretară a francezului, Christiane Arzouni. Printre pastilele sechestrate se numără şi anfetamina.
 ''Miraculoase, incredibile, stupefiante”. Zeci de pacienţi care au găsit în pilulele ''pe bază de plante'' formula pentru a slăbi cât ai bate din palme nu îşi puteau imagina că acel ultim adjectiv, ''stupefiant'', era chiar la propriu. Era vorba chiar de stupefiante: amfepramone, familie de anfetamine, în măsură să genereze dependenţă fizică şi psihică. Sub acuzaţia de trafic internaţional cu substanţe stupefiante, Garda Financiară din Milano a arestat un medic francez, Jean Marie Soumeire, şi pe soţia sa, Christiane Arzouni.
 Virgilio Pomponi, comandantul nucleului poliţiei impozitelor şi taxelor din Milano, a explicat: ''Gravitatea afacerii nu constă numai în introducerea de strupefiante care puteau produce grave prejudicii sănătăţii pacienţilor, care nu ştiau ce li se administra, ci şi în concurenţa neloială făcută dietologilor corecţi şi totodată în evaziunea fiscală''.
 De la 70 de clienţi /în total ar fi vorba de peste 200/, potrivit unui prim calcul, firma Soumeire&consorte ar fi încasat 100.000 de euro. ªi aceasta în două luni, ţinând cont de faptul că încasau 260 de euro pentru prima vizită, alţi 200 de euro la fiecare control, plus costul pilulelor magice.
 Comanda medicamentelor trecea prin ''Dietetique import-export'', cu sediul la St-George, în Elveţia, pe numele lui Christiane Arzouni. Ea se ocupa de partea practică a organizării, în chip de eficientă secretară a soţului ei. Acesta şi-a început activitatea în urmă cu circa 30 de ani, în Franţa, susţinând teoria folosirii de anfetamine pentru a slăbi. La vremea aceea era legal, dar ulterior au fost interzise. Soumeire s-a transferat în Elveţia, păstrându-şi o clientelă în diferite ţări. În Italia, pe lângă faptul că vindea medicamente pe Internet şi prin poştă, se baza pe diferite studii medicale, pe care le schimba periodic. În această perioadă adresele sale erau la Legnano şi Roma.
 Dificultatea majoră a anchetei - care a demarat de la denunţul unor pacienţi care au semnalat tulburări de diferită natură în urma dietei - a fost aceea de a reuşi interceptarea unor transporturi de pilule, care plecau de la Marsilia. Timp de mai multe zile au fost monitorizate toate expediţiile din Franţa iar în final Garda Financiară a reuşit sechestrarea a 37.000 de pilule. Analizele au dat o dublă confirmare: conţineau amfetramone şi niciuna din ''miraculoasele plante'' enumerate de dietolog.
 
Ce sunt aceste substanţe?
 
Amfepramone este o anfetamină numită şi clorhidrat de dietilpropion, care acţionează asupra sistemului nervos central şi reduce foarte mult stimularea foamei. Din acest motiv a fost folosită în trecut împotriva obezităţii. Medicamentul a fost interzis de Ministerul Sănătăţii din Italia, în 1987, apoi a fost acordată posibilitatea prescrierii sale, dar numai în cazuri de obezitate foarte gravă, deoarece este periculos.
 Toate anfetaminele se comportă ca adevărate droguri şi din acest motiv trebuie administrate numai sub control medical strict. Amfepramone acţionează asupra sistemului nervos central şi din acest motiv, dacă este luat în absenţa supravegherii unui medic, poate genera decompensări grave, mai ales în caz de hipertensiune şi la cei care suferă de patologii cardiace. (Rompres)

Posta Medicala - stiri din sanatate, articole scrise de medici si informatii medicale pentru sanatatea ta!