50 de locuitori ai judeţului Bacău se îmbolnăvesc, în medie, lunar de hepatită

on . . Accesări: 4964

În medie 50 de locuitori ai judeţului Bacău au fost trecuţi lunar, în acest an, pe "lista de aşteptare'' întocmită la Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate /CJAS/, pentru obţinerea de tratamente gratuite, informează corespondentul Rompres. Deoarece terapia bolnavilor având această maladie costă aproximativ un miliard de lei, iar sumele alocate de CJAS Bacău sunt limitate, nu toţi pacienţii au acces imediat la tratament. Ei trebuie să parcurgă mai multe etape pentru a primi medicamentele absolut necesare. După un prim trial la CJAS Bacău, unde, pe baza rezultatului analizelor, vârstei şi vechimii dosarului pe lista de aşteptare, li se întocmeşte un punctaj, dosarul este trimis la Casa Naţională de Asigurări de Sănătate.
 Respectiva instituţie decide, apoi, începerea sau amânarea tratamentului. Ca urmare, un număr mare de băcăuani bolnavi de hepatita de tip B sau C aşteaptă multe luni până când pot primi, în mod gratuit, tratamentele obligatorii prescrise de medici.
 Cei care nu au bani să-şi procure medicamentele necesare tratării acestei maladii sau care sunt respinşi de către CNSA, deoarece s-a considerat că terapia nu va avea efect asupra lor, se îndreaptă "rapid şi inevitabil'', afirmă medicii băcăuani, către ciroză hepatică.
 Recentul raport al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii situează România pe primul loc în Europa în ceea ce priveşte decesul persoanelor din cauza hepatitei cronice şi pe locul doi, după Republica Moldova, la decese cauzate de ciroze. Judeţul Bacău se situează peste media pe ţară la aceste tipuri de decese.
 Pentru prevenirea îmbolnăvirilor de hepatită în judeţ a început o campanie de vaccinări. 1.638 de bebeluşi având vârste între două şi şase luni vor fi imunizaţi prin vaccin în perioada următoarelor 30 de zile.

Posta Medicala - stiri din sanatate, articole scrise de medici si informatii medicale pentru sanatatea ta!